Menu Zavřít

Vznikne stanice na likvidaci bioodpadů

12. 9. 2005
Autor: Euro.cz

Vysoké Mýto na Orlickoústecku bude mít koncem příštího roku vyřešen problém, kam s biologickým odpadem z domácností a průmyslu. S podporou Evropské unie vybuduje první fermentační neboli bioplynovou stanici v Pardubickém kraji. Zařízení, jež ulehčí přírodě a z odpadů vyrobí energii, přijde na 65 milionů korun.

„Budou je moci využívat i okolní obce,“ řekla vedoucí odboru životního prostředí vysokomýtské radnice Stanislava Jetmarová.

BRAND24

Obce dosud organické odpady ukládaly na skládky nebo je nechávaly zkrmovat domácími zvířaty. Předpisy Evropské unie to ale kvůli hygienickým a ekologickým rizikům zakazují. „Některá města to řeší kompostováním části odpadů, ostatní vozí do asanačních podniků. Fermentační stanice má tu výhodu, že se v ní dá zlikvidovat i nízkorizikový jateční odpad,“ vysvětlila Jetmarová.

Fermentační stanice zlikviduje zbytky z domácností, odpady z jídelen a restaurací, z potravinářského průmyslu, ale i kaly z čistírny odpadních vod. Specifické bakterie organický materiál za určité teploty rozloží bez přístupu vzduchu. „Vznikající bioplyn se jímá do plynojemu a dále se využívá na výrobu elektrické energie a tepla, které jsou částečně využívány ve výrobě, částečně prodávány do energetické sítě. Zbytek po fermentaci se zpracovává jako substrát do kompostu,“ upřesnila vedoucí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).