Menu Zavřít

Vzdej se, neplatiči aspirinu!

5. 9. 2007
Autor: Euro.cz

Vymahačské firmy se už chystají na neplatící pacienty

Od ledna příštího roku budeme všichni za návštěvu u lékaře platit. Nic nového. Jenže. Kdo by si myslel, že na této reformě vydělá jen státní pokladna, ten se mýlí. Společnosti, které v současné době vymáhají po dlužnících nesplacené pohledávky, si už brousí zuby také na neplatící pacienty… Ozývají se první firmy, jež jsou ochotny od lékařů dluhy způsobené nemocnými odkoupit. „Systém na vymáhání pohledávek od pacientů máme připraven. V současnosti už například získáváme pro nemocnice dluhy od cizinců,“ sdělil týdeníku EURO Tomáš Táborský, finanční ředitel společnosti deredes. „Když nám lékař prodá pohledávku za 30 korun, dá se předpokládat, že my budeme od dlužníka požadovat 500 korun. A jestliže včas nezaplatí, bude suma dále růst, klidně až na 15 tisíc,“ počítá Táborský.

Od stovek po tisíce.

Už dnes bývá u příspěvkových a zdravotnických organizací, jako jsou záchytky nebo nemocnice, kde pacient zůstane dlužen například za nadstandardní pokoj, celkem běžnou praxí spolupráce s firmami zabývajícími se správou pohledávek. To potvrzuje Martin Horák ze společnosti Credit Management. „Lékaři ani nemocnice nemají na vymáhání dluhů aparát. Peníze pak chybí nejčastějšímu poskytovateli těchto organizací - kraji nebo obci. Ti s námi mohou podepsat smlouvu a my poté pohledávky vymáháme,“ objasňuje Horák. A dodává: „V těchto případech podléhá navýšení dlužné částky vyhlášce a v této kategorii by měla narůst přibližně o 200 až 300 korun. Pakliže dlužník nezaplatí, případ povede před soud a dotyčný může být odsouzen k zaplacení minimálně 6800 korun.“

Žádné slitování.

Neplatící pacienti už nemají být pro společnosti něčím extra. „Bude s nimi jednáno jako s ostatními neplatiči. Je to sice citlivá záležitost, ale chronicky nemocní a sociálně slabí by u lékařů platit neměli. Jde nám o ty, kteří platit mohou. A nečiní tak,“ říká Táborský. To je však omyl - i chronicky nemocní platit musejí. Pro ně byla pouze stanovena hranice pěti tisíc korun.
Pavel Vepřek, člen správní rady VZP, však nepočítá se vznikem megadluhů. „Připadá mi mimo realitu vymáhat od lidí třicetikorunový dluh. Lékaři nejsou dopravní podnik. Navíc si nemyslím, že by nějaké velké dluhy vznikaly. Veřejnost je připravena,“ ubezpečuje Vepřek. Vzhledem k náročnosti inkasního procesu a potížím při poskytování důkazů není jednoznačný ani pohled právníků. Šimon Kubišta, šéf advokátní kanceláře Chase Pullman, říká: „Jen stěží si umím představit, jak by případný nabyvatel pohledávky unesl důkazní břemeno před soudem, kde by pohledávku musel uplatnit, aby získal exekuční titul.“ Kubišta pochybuje, zda vůbec budou lékařům pohledávky vznikat, nebo zda jejich počet a výše bude zásadní.

Zatím v klidu.

Exekutorská komora se na reformu rovněž nijak nepřipravuje. Její mluvčí Pavel Kočiš týdeníku EURO sdělil: „Myslím, že je ještě brzy. Nikdo neví, jak přesně bude systém fungovat. Z oblasti zdravotnictví jsou našimi častými klienty zdravotní pojišťovny, dále spolupracujeme s nemocnicemi, které mívají problémy s cizinci. Chtěl bych se ale důsledně ohradit proti spojování naší komory s firmami typu deredes.“ K situaci se vyjádřil také mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt. „To, jakým způsobem bude vymáhán dluh na pacientovi, závisí na konkrétním zařízení. Měl by existovat postih pro ty, co ignorují zákon a neplatí poplatky. Nemyslím si ale, že by to mělo nějaký závažný sociální dopad. Člověk s hmotnou nouzí je od placení osvobozen,“ ujišťuje Cikrt.

BRAND24

Internetoví spekulanti.

Společnost deredes na sebe už upozornila letos v červnu, kdy si zaregistrovala internetové adresy potenciálních vládních resortů: ministerstva pro evropské záležitosti a pro venkov (mpez.cz, mpezcr.cz a mpvcr.cz). Majitel společnosti Aleš Slabý uvažoval o dražbě domén, ale nyní se je prý rozhodl vládě darovat. Nikdo se mu však zatím neozval. Slabý vlastní rovněž webovou adresu paroubek.eu, kde si můžete mimo jiné prohlédnout předsedu ČSSD ve slušivé kombinéze supermana. „V případě, že pan Paroubek slušně požádá o přesměrování domény paroubek.eu, bude mu bezplatně vyhověno,“ slibuje Slabý. Soudě dle obsahu stránek, Paroubek ještě zřejmě nepoprosil.

Všichni bez výjimky Poplatky u lékařů budou hradit všichni včetně dětí. Za jedno vyšetření 30 korun, za návštěvu pohotovosti 90 korun, za pobyt v nemocnici 60 korun na den a noc. Osvobození od placení budete, když přijdete k lékaři jen na injekci, na preventivní prohlídku nebo si nechat předepsat recept, za nějž ovšem zaplatíte 30 korun. Poplatky rovněž nemusejí hradit těhotné ženy (když prohlídka souvisí s těhotenstvím).

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).