Menu Zavřít

Výzvy, které nepočkají

31. 5. 2012
Autor: Euro.cz

Energetika stojí na prahu hlubokých změn. Bude muset nabídnout atraktivní službu pro koncového zákazníka

BRAND24

Čas od času dojde v každé oblasti k významné změně. V některých odvětvích tyto změny probíhají rychleji a změny jsou častější. V jiných odvětvích se významné změny dočkáme jednou za 20 i více let.
Typickým zástupcem prvního odvětví jsou telekomunikace. S bouřlivým rozvojem internetu a následně s příchodem mobilních komunikací dochází v tomto odvětví k dramatickým změnám zhruba každé tři až čtyři roky. Namátkou zmiňme internet, mobilní telefonii, mobilní data, VoIP, rozvoj sociálních sítí atd.
Naproti tomu v energetice dochází k významným změnám výrazně pomaleji. Toto odvětví se mění jen pozvolna a tyto změny měly svůj původ většinou na straně zdrojů. Prvními zdroji byly mlýny, hamry a manufaktury, které měly svůj generátor a vyrobenou elektřinou zásobily nejprve sebe a poté ji začaly dodávat i do svého nejbližšího okolí.
Velmi rychle se ukázalo, že elektřina přináší novou kvalitu do života uživatelů a že je nezbytná pro další hospodářský růst. Bylo potřeba zajistit výrobu elektřiny pro celá města. Vznikly městské elektrárny, které měly svůj kladný podíl na rozvoji elektrifikace měst a průmyslových oblastí.
Jedinou možnou reakcí na stále se zvyšující spotřebu elektřiny byla výstavba velkých elektráren, umístěných v blízkosti zdrojů energie. Tím nejohleduplnějším řešením byla výstavba vodních elektráren, byť i zde padlo za oběť mnoho obcí kolem toku Vltavy během vzniku Vltavské kaskády. Až brutální přístup k těžbě energetických surovin známe ze severních Čech, z oblasti Mostecka a Chomutovska. Zde jsme ve jménu industrializace vytvořili „měsíční krajinu“ a zlikvidovali mnoho městeček a vesnic. Postavilo se množství tepelných elektráren, které dlouhá léta devastovaly ovzduší nejen zde, ale i v oblastech vzdálených od těchto lokality desítky kilometrů.
Ohromné množství vyrobené elektřiny bylo nutné bezpečně přenést do vzdálených míst v celé republice, proto byla vybudována robustní přenosová a distribuční soustava, v průběhu let byly stále posilovány a patří k nejspolehlivějším v Evropě.
Období, které ohraničuje výše popsané děje, trvalo více než 100 let. Za stejné období proběhlo v telekomunikacích několikanásobně více změn a příchod digitalizace a mobility toto odvětví kompletně změnil.
Teď stojí na prahu podobných změn i energetika. Čeká na ni mnoho výzev. Bude muset z komodity, jakou nyní elektřina bezesporu je, udělat „sexy“ službu pro koncového zákazníka. Bude se muset vypořádat s nárůstem nepredikovatelných zdrojů elektřiny a zajistit přitom minimálně stávající kvalitu a bezpečnost dodávek elektrické energie. Bude muset vytvořit podmínky pro rozvoj elektromobility. Bude muset přenést svoji inteligenci, kterou bezesporu má, z napěťových úrovní velmi vysokého napětí na napětí vysoké a hlavně nízké. Až ke konečnému zákazníkovi. Vždyť o něj musí jít každé energetické společnosti především.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).