Menu Zavřít

Vyzkoušejte si koučink sami

30. 10. 2008
Autor: Euro.cz

Jak vypadá koučink a co vám může přinést, to si můžete hned teď sami vyzkoušet.

Stačí si vyhradit klidnou chvíli a poctivě se zamyslet nad otázkami, které uvádíme v našich modelových testech. Ty sice nemohou plnohodnotně nahradit osobní konzultaci s koučem, vytvoří ale základní představu, jak koučink vypadá.

Koučink může sledovat různé cíle. Obvykle k nim jdeme přes sled správně volených otázek. Zkuste si tedy upřímně odpovědět na otázky v některé ze čtyř klasických podob jakéhosi sebekoučinku. Nedostanete nějaké okamžité vyhodnocení, ale pomůže vám to přemýšlet nad vaším podnikáním i soukromým životem.

Psané otázky nemohou nahradit klasický koučink, protože chybí osobní energie kouče, který vám pomáhá lézt na vaši vysněnou horu. Vaším prvním koučem však může být někdo z vašeho okolí, který si vezme uvedené otázky a bude se vás ptát, nebude to nijak komentovat, a to ani neverbálně. Může se stát vaší vrbou pro tento test, a pokud do toho dáte dostatek upřímnosti, efekt bude nečekaný.

Test 1: Jaké máme cíle?

Nejznámější a nejjednodušší koučovací styl vedení je model GROW. Je to skutečně nejužitečnější manažerský nástroj, který je detailně popsán v knize od sira Johna Whitmora Koučování.

Odpovíte si pouze na čtyři otázky:

G (goal): Co je vaším cílem? R (reality): Jaký je současný stav? O (options): Jaké máme možnosti ho změnit? W(will): Co uděláme? Jaké konkrétní kroky?

Tyto otázky můžete klást nejen sobě, ale i svým podřízeným. Může to nečekaně brzy přinést své ovoce při zefektivnění práce v podniku.

Test 2: Můj život

Snažte se zpracovat test postupně, a to tak, že na každou otázku odpovíte písemně a potom se zamyslíte nad další.

1. Co chcete? 2. Představte si, že byste měli tři možnosti, co můžete ve svém životě změnit. Co by to bylo? 3. Přečtěte si odpovědi na předchozí dvě otázky a teď si upřímně odpovězte, čeho skutečně chcete ve svém životě dosáhnout. 4. Jak poznáte, že jste toho dosáhli? 5. Co vám to přinese, až toho dosáhnete? 6. Jaký je první krok? 7. Jaké další kroky by vám dosažení cíle umožnily?

No a co teď zbývá? Už jen udělat právě ten první krok.

Test 3: Tvorba vize

Jednou z nejefektivnějších oblastí, kde koučink přináší velké hodnoty, je koučink vizí.

Slovo „vize“ pochází z latinského visio, tedy vidění. Vize je skutečně obraz, který má barvy a tvar, může být mnohorozměrný a velmi silný. Vidění je lidskou největší přirozeností. Zkuste si tedy sednout, udělejte si pohodlí, podívejte se někam nahoru na stěnu a zkuste si představit následující obraz.

Jak bude vaše firma vypadat za x let? Za jak dlouho, to si musíte určit sami. Pokud se vám objeví obrázek, prohlížejte si ho a zkoumejte. Držte hlavu nahoře. Vize jsou vždy nahoře.

Zkoumejte, co vidíte. Dělejte si obrázek větší a barevnější. Jaké produkty v budoucnosti prodáváte? Co vidíte? Jací lidé jsou okolo vás? Co je pro ně typické? Co vidíte? Jaké heslo je ve vestibulu firmy? Co vidíte?

Není zde možné popsat celý proces práce s vizí. Tento malý testík vám však může pomoci s vytvořením prvních vizí. Tvořte je a nebojte se je naplňovat.

Test 4: Jak získat čas na práci

Klasický problém: moderní člověk nemá na nic čas. Představte si ale situaci, kdy už čas máte. Udělejte si ten hezký obrázek. Máte v práci čas na všechno, co máte skutečně udělat. Zkuste ho vidět někde tam nahoře u stropu.

Napište nyní seznam všech činností, které děláte ve chvíli, kdy už čas máte. To bude seznam číslo 1.

Teď napište to, co děláte nyní, když čas nemáte. To bude seznam číslo 2.

BRAND24

Pak si jej projděte a přemýšlejte, čí práci to vlastně děláte. Kdo by tyto úkoly měl převzít a být za ně zodpovědný. Napište si konkrétní osoby, kterým by se měly kompetence předat.

Většinou dojdete k tomu, že vůbec neděláte svou práci, že stále řešíte něco za své kolegy, podřízené. Když se zbavíte tohoto balastu, na podstatné věci zbude času spousta.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).