Menu Zavřít

Vývozní bilance ČR je stále aktivní, firmy hledají příležitosti na nových trzích

25. 6. 2009
Autor: Euro.cz

Mediálně pád vlády české předsednictví poškodil, řešení konkrétních problémů ale tolik nepoznamenal, myslí si ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský.

Vladimír Tošovský

Autor: Profit

Uvedl to na včerejším Žofínském fóru, které se věnovalo opatřením, které vláda v reakci na hospodářskou krizi přijala v oblasti podpory exportu. Podle Vladimíra Tošovského bylo pro dokončení konkrétních předsednických úkolů dobré, že konec Topolánkovy vlády se personálně dotkl pouze ministerských postů a týmy, které měly na jednotlivých ministerstvech na starosti předsednickou agendu se prakticky nezměnily. Předsednictví si tak mohlo zachovat kontinuitu a dotáhnout do konce úkoly, které před ním ležely. Podle Tošovského to na vrcholném summitu, který se v Bruselu konal na sklonku minulého týdne potvrdili také lídři evropské sedmadvacítky když Česko pochválily za úspěšně zvládnutá jednání.

Podle ministra české předsednictví přispělo například k odstranění byrokratických překážek. „Několik tisíc zbytečných formulářů bylo posláno do stoupy,“ řekl Tošovský. Za předsednictví došlo podle něj také k pokroku v implementaci legislativy, jejíž cílem je zjednodušit v Evropě podnikání malým a středním podnikům (Aktu pro malé a střední podniky). Pracujeme na tom, aby podniky měly v rámci Evropy stejné podmínky k podnikání bez ohledu na to, z které země poschází, zdůraznil ministr. V této souvislosti připomněl odmítavou reakci předsednictví na protekcionistické tendence, které se v EU objevily v souvislosti s finanční a hospodářskou krizí.

**I přes pokles Česko stále více vyváží než dováží

Tošovský na Žofínském fóru připomněl, že i navzdory tomu, že díky krizi poklesl vývoz zboží a služeb o pětinu, má Česká republika jako jedna z mála zemí Evropské unie aktivní bilanci zahraničního obchodu.

Vývoz zboží a služeb se na domácím HDP podílí ze 70% a to je podle vyjádření Ministerstva průmyslu a obchodu také důvodem, proč je jeho podpora jednou z hlavních priorit vlády. Ta v rámci boje proti krizi přijala několik opatření, jako je například navýšení pojistné kapacity Exportní a garanční pojišťovací společnosti (EGAP) na 150 mld. Kč (jedná se o souhrnnou výši, do níž může EGAP vývozní firmy pojistit) nebo navýšení základního jmění České exportní banky (ČEB) o 1 mld. Kč.

CONTENT24

Vývozcům má pomoci také změna zákona o pojišťování a financování vývozu se státní podporou, kterou přeed čtrnácti dny schválila Poslanecká sněmovna. Novela má exportérům umožnit získat zvýhodněný vývozní úvěr jak od ČEB tak u komerčních bank. Rozšiřuje také oblasti, v nichž mohou být ČEB a EGAP aktivní. Týká se to například financování a pojištění distribučních sítí českých vývozců v zahraničí nebo předexportních úvěrů na financování aplikací vědy a výzkumu určených na vývoz.

Více na Euractiv.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).