Menu Zavřít

Vývoj ekonomiky 2009 a 2010

16. 4. 2009
Autor: Euro.cz

Jak ukazují nejen loňská, ale již i letošní data, recese se nevyhnula většině vyspělých ekonomik. Dle našeho očekávání se rovněž postupně přelévá i do rozvíjejících se ekonomik a to zejména kvůli poklesu exportu, nížším cenám komodit, odlivu zahraničního kapitálu a kritické situaci na kreditním trhu.

Autor: Profit

V oblasti spotřebitelských cen očekáváme pokračování poklesu inflačních tlaků a v polovině roku by se inflace mohla dostat na dosah nulových úrovní. Případná deflační rizika zatím výrazně omezuje oslabování měn, alespoň v případě rozvojových trhů. V případě vyspělých ekonomik je to rekordní rozvolnění měnové politiky a obrovský objem fiskálních stimulů.

Existuje významné nebezpečí, že stále bude pokračovat vlna bankrotů již v postižených odvětvích (finančnictví, stavební a automobilový průmysl). Tato vlna se ovšem může snadno rozšířit do dalších zejména cyklických odvětví. Situace na mezibankovním trhu pravděpodobně zůstane po většině tohoto roku pod vlivem vzájemné nedůvěry a neochoty poskytovat půjčky jak firemnímu tak i spotřebitelskému segmentu. Právě faktor nedůvěry a strachu vnímáme jako jednu z hlavních překážek znovuobnovení jisté rovnováhy na poli finančnictví a posléze reálné ekonomiky. Poslední kroky (první čtvrtletí 2009) ze strany americké administrativy mají (alespoň krátkodobě) pozitivní vliv ve smyslu akceptace vyššího rizika.

Celý rok 2009 přinese po minulých výrazných růstových rocích velmi výrazné zpomalení české ekonomiky. Vzhledem k velké míře nejistot a prudkých pohybů je velmi obtížné odhadnout rozměr zpomalení. Nicméně tento rok očekáváme pokles kolem -1,00%, ale nelze ani vyloučit hlubší hospodářský pokles, pokud by západní Evropa propadla do hlubší a delší recese.

Inflace by se v průměru měla držet na úrovni 1,5%, ovšem v polovině roku by měla propadnout pod 1%, když se projeví vysoká srovnávací základa loňského roku. Slabá koruna (drahé dovozy) by měla omezit tlak na výraznější pokles inflace. Naopak průměrná nezaměstnanost by měla výrazně vzrůst k úrovni 7,7 % z průměru 5,5% v roce 2008. Velkou výhodou české ekonomiky při ekonomickém zpomalení je její vysoká makroekonomická stabilita - přebytek obchodní bilance (ČR je jediná z nových členů EU), nízký schodek běžného účtu platební bilance plně financovaný přílivem zahraničních investic, nízká zadluženost vůči zahraničí, stabilní bankovní sektor, dlouhodobě nízká inflace a relativně stabilní veřejné rozpočty.

Ekonomické zpomalení se rozšíří z cyklických odvětví na defenzivní, ke kterým paří společnosti z oblasti veřejných služeb (utility), těžební společnosti nebo výrobci zboží denní spotřeby. Očekáváme další snižování odhadů zisků v následujícím období a hodně negativních překvapení v podobě hospodářských výsledků nesplňující očekávání.

Kvůli přetrvávající situaci na kreditním trhu, budou nadále strádat zejména společnosti závislé na úvěrovém financování (např. developeři) a výrazně zadlužené společnosti bez ohledu na odvětví. Riziko dalších bankrotů nejen z finančního segmentu je stále vysoké.

Na konci roku 2008 jsme psali, že z výše uvedených důvodů očekáváme návrat hlavních indexů na nová minima, což bude v praxi znamenat pokles indexu S&P 500 pod úroveň 800 bodů. Pravděpodobnost následného relativně vysokého posunu směrem vzhůru (tzv. „rally“) je poměrně značná. Akciové trhy budou předbíhat možný obrat ekonomického cyklu o 6-9 měsíců. Ten může přijít ke konci roku 2009, ale pravděpodobněji to bude až v roce 2010. Proto je možné, že akciové indexy zakončí rok 2009 v plusových hodnotách.

Z pohledu konce prvního čtvrtletí 2009 se domníváme, že pomyslného dna na akciových trzích již mohlo být dosaženo právě v tomto čtvrtletí. Nadále očekáváme, že jednoznačná cesta vzhůru (růstový trend) bude ještě spíše složitá a období rozsáhlých korekcí budou následovat po růstových obdobích.

Je však důležité zdůraznit, že mimořádně uvolněná měnová a rozpočtová politika bude znamenat dlouhé období nestability s poměrně vysoce pravděpodobným návratem ekonomického zpomalení a inflace. Z historie lze vysledovat, že období větších státních intervencí nikdy nebylo slučitelné s dlouhodobým růstem cen akcií.

Domníváme se, že Česká republika se bude tento rok pohybovat těsně v závěsu globálního dění. Patřičný odstup, který je uplatňován pro řekněme méně rozvinuté ekonomiky vzhledem k vyššímu riziku, je již aktuálně zaceněn. Investice do českých akcií budou stejně jako většina světa ovlivněny vývojem světové ekonomiky a ochotou investorů podstupovat riziko. Předpokládáme, jak je popsáno výše, že ekonomický vývoj bude spíše vykazovat negativní známky velkého globálního zpomalení či recese, které se projeví rovněž na ocenění řady aktiv.

BRAND24

Z tohoto důvodu by v průběhu druhé poloviny roku mělo dojít ke změlnění negativních očekávání, což by se mohlo projevit rovněž na cenách aktiv (akcií). Rovněž potvrzeno i z pohledu prvního čtvrtletí roku 2009.

Odhad konečné hodnoty indexu PX pro konec roku je více jak kdy jindy těžké odhadnout vzhledem k vysoké nejistotě a faktorům, které jsou jedinečné a současná ekonomika (svět) s nimi nemají žádné zkušenosti, tudíž se velmi těžko hledá jednoznačné východisko. Nicméně vzhledem k naší projekci potenciálního průběhu, která se opírá o ustálení/stabilizaci ekonomické situace ke konci roku 2009, či na přelomu 2009/10 se domníváme, že by mohl index PX zakončit na nezměněných hodnotách.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).