Menu Zavřít

Vyvázne z údolí smrti?

4. 12. 2002
Autor: Euro.cz

Marže rostou, takže v roce 2003 by mohla francouzská společnost znovu vydělávat

Ještě na začátku listopadu to vypadalo, že šance Alcatelu - francouzského obra v oblasti telekomunikační techniky - na přežití globální telekomunikační krize budou jedny z nejvyšších. Pak ale telefonní společnosti po celém světě začaly zveřejňovat své plány kapitálových výdajů na rok 2003 a bylo čím dál tím jasnější, že vysněný vzestup v příštím roce se odehraje právě jen v říši snů. Protože telekomunikační sektor nadále trpí nadbytkem kapacity, nedostatkem kapitálu a nízkou poptávkou, do plusu se rozhodně nedostane dříve než v roce 2004. „Ještě jsme neopustili údolí smrti,“ říká pesimisticky John Ryan, ředitel poradenské firmy RHK z jižního San Francisca, a předpovídá, že tržby v oblasti telekomunikačního vybavení se po letošních 25 procentech a pěti procentech v roce 2001 smrští v roce 2003 o dalších šest procent.
Tyto pochmurné zprávy oživily obavy ohledně pařížského Alcatelu. Ačkoliv od roku 2000 zrušil 47 tisíc ze 130 000 pracovních míst, za posledních dvanáct měsíců osekal provozní náklady o 25 procent a letos srazil čistý dluh o více než polovinu na jednu miliardu dolarů, hrozí korunnímu klenotu francouzského high-techu závažná nebezpečí - a v roce 2005 by mu dokonce mohly začít docházet peníze. Tahle možnost přivedla v listopadu společnosti Merrill Lynch a Deutsche Bank k tomu, že snížily svá hodnocení Alcatelu a poradily klientům, aby jeho akcie prodali. Francouzský podnikatelský deník La Tribune z 19. listopadu si ještě přisadil svým článkem “Přežije Alcatel telekomunikační krizi?”. Druhý den snížila společnost Moody’s Investors Service úvěrový rating Alcatelu na tři stupně pod úroveň spekulativního pásma (BB), čímž následovala předchozí snížení společností Standard & Poor’s.
Docela ponuré, že? Ale cestou na pohřeb se stalo něco zvláštního. Investoři odborníky ignorovali a akcie Alcatelu vesele nakupovali. Od 19. listopadu jeho akcie poskočily o patnáct procent na 5,62 dolaru, tedy na více než dvojnásobek 2,05dolarového minima z 24. září. I tak Alcatel letos klesl o 74 procent, ale je na tom pořád lépe než konkurenti Nortel Networks, jehož akcie klesly o 75 procent, či bezdrátový obr Ericsson s propadem o 79 procent. Na investory udělalo dojem, že se francouzská společnost dostala do čela oboru v průběhu nejhoršího poklesu v dějinách telekomunikací. „Alcatel prostě přestál pokles lépe než jiní,“ říká Per Lindberg, analytik londýnské makléřské firmy Dresdner Kleinwort Wasserstein.
Vezměme například jen tržby. Alcatel samozřejmě byl zasažen. Výnosy za prvních devět měsíců roku 2002 činily dvanáct miliard dolarů, což je o 35 procent méně než před rokem. Společnosti Nortel a Lucent Technologies však dopadly ještě hůř. Jejich tržby se propadly o 43 (Nortel) a 48 procent (Lucent). „Před dvěma lety byla řada našich soupeřů větší než my. Teď jsme je přerostli,“ mne si ruce Serge Tchuruk, generální ředitel a předseda představenstva Alcatelu. Propad odvětví podle něj v případě Alcatelu ztlumila jeho rozsáhlejší globální působnost a širší sortiment.
Francouzská společnost se navíc vrhla sama na sebe s překvapivou vervou a své soupeře předstihla ve snižování nákladů i řízení finančních toků. Ve třetím čtvrtletí Alcatel zvýšil své marže o téměř čtyři procentní body na 27,5 procenta a o 200 milionů dolarů předčil předpoklady analytiků ohledně provozního cash flow. Takové výsledky naznačují i nejskeptičtějším analytikům, že Alcatel bude pravděpodobně mezi všemi rivaly první, kdo se někdy v průběhu roku 2003 navrátí k provozní ziskovosti.
Má to však jednu velkou podmínku - a právě ta dělá starosti ratingovým agenturám. Alcatel byl v prodeji aktiv, redukci zásob a osekávání výdajů tak úspěšný, že už mu nezbývá mnoho manévrovacího prostoru. Pokud tržby Alcatelu příští rok nepoklesnou o více než 25 procent a firmě se podaří vyždímat ze sebe plánovaná snížení výdajů, měla by se podle Moody’s dostat do plusu. Ale pokud se trhu přitíží, likvidita Alcatelu by mohla v roce 2005 klesnout povážlivě nízko.
Tchuruk takové obavy odmítá. Konstatuje, že z telekomunikací pocházejí pouze dvě třetiny výnosů Alcatelu (zbytek tvoří satelity, průmyslové díly a jiné aktivity), a tudíž by výdaje v telekomunikační oblasti příští rok musely poklesnout o 40 procent, aby Alcatel skončil na lopatkách. Ale jistota je jistota. Nařídil manažerům, aby seškrtali dalších 25 procent nákladů včetně výzkumu a vývoje a do konce roku 2003 propustili dalších 23 tisíc zaměstnanců. „Naši hranici rentability jsme stlačili hluboko pod odhadovaný stav trhu,“ dodává Tchuruk, odhodlaný dostát svému slibu, že Alcatel bude příští rok ziskový.
Generální ředitel ale aspiruje na víc, než jen na černá čísla na posledním řádku finančních rozvah. Dělá si laskominy na návrat k hvězdnému růstu a domnívá se, že na to Alcatel má. Klíčem je podle něj to, aby Alcatel zůstal univerzálním dodavatelem kompletního telekomunikačního sortimentu a přitom se soustředil na oblasti, jako je širokopásmový přístup na internet, kde je jasnou světovou jedničkou. Navzdory současnému přesycení evropského a severoamerického trhu nepřestává Tchuruk štědře sypat peníze do technologie DSL a financuje i výzkum a vývoj v oblasti optických vláken. Podle telekomunikační poradenské firmy Infonetics Research ze San Jose v Kalifornii převýšil v posledním čtvrtletí globální podíl Alcatelu na 2,2miliardovém ročním obratu v oblasti DSL 40 procent. To znamená další posílení oproti 33 procentům v předcházejícím čtvrtletí a propastný náskok před čtrnácti procenty dvojky v odvětví, firmy UTStarcom z kalifornské Alamedy. A co je ještě lepší, navzdory obecnému marasmu poroste podle Infonetics trh DSL v příštím roce o jedenáct procent. Alcatel si také vede dobře v Číně. Společnost RHK spočítala, že v první polovině tohoto roku Alcatel zvýšil svůj podíl na rostoucím asijském trhu s optickými vlákny ze čtyř na dvanáct procent.
Pokud však pokles bude pokračovat, bude Tchuruk možná nucen useknout ještě pár dalších údů. Podle firmy Technology Business Research má Alcatel mezi osmi největšími výrobci telekomunikačních zařízení nejnižší výnosy na zaměstnance. Jeho provozní marže je hluboko pod Cisco Systems, Nokií, Motorolou i Siemensem. Analytici, jako Andaan Ahmad z Merrill Lynch, varují, že Alcatel musí ještě pořádně zeštíhlit a zvýšit svou efektivitu, má-li kdy splnit očekávání ohledně růstu zisku, která jsou již promítnuta do cen jeho akcií.
Je Tchuruk tím, kdo to zařídí? Nebo bude další francouzskou ředitelskou obětí? Některé zdroje tvrdí, že je nepravděpodobné, že by byl vypoklonkován jako Jean-Marie Messier z Vivendi Universal nebo Michel Bon z France Télécomu. V podnikatelských kruzích má dobré styky a mimo jiné sedí v radách Société Générale či ropné společnosti TotalFinaElf. Investoři mu trampoty Alcatelu za vinu nekladou: například nespískal dluhy z rizikových akvizic v průběhu konjunktury a jeho vůdcovství v dobách poklesu se teší všeobecnému obdivu.
Čtyřiašedesátiletý Tchuruk tu nebude věčně. Do pěti let chce odejít do důchodu a přípravy už zahájil, když představil nového předsedu představenstva a svého právoplatného dědice Phillippa Germonda, který byl dosud generálním ředitelem Cegetelu, francouzské telekomunikační společnosti číslo dvě. Do Alcatelu Germond přechází od prvního ledna. Jeho tovaryšská léta nemohla začít v horších časech, ale pokud Tchuruk Alcatel provede údolím smrti, mohl by Germond převzít největšího světového výrobce telekomunikačního vybavení právě ve chvíli, kdy bude sektor vstávat z mrtvých.

BRAND24

Copyrighted 2002 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Tereza Kodíčková

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).