Menu Zavřít

Využijte ekologické technologie ze západní Evropy

15. 10. 2008
Autor: Euro.cz

Bez atomové energie se krátkodobě neobejdeme, potvrzuje zakladatel ocenění Energy Globe Award

Největším zdrojem energie jsou její úspory, domnívá se rakouský ekologický aktivista Wolfgang Neumann, který v roce 1999 založil dnes velmi uznávané ocenění pro energeticky šetrné projekty Energy Globe Award. „Více než 90 procent v současnosti vyráběné energie pochází ze zdrojů, které má lidstvo k dispozici jen v omezené míře. Proto je co nejvyšší energetická účinnost opravdu zásadním tématem. V zemích s vysokým životním standardem a zároveň vysokou spotřebou energie přesahují možné úspory 50 procent celkové spotřeby. Naopak v rozvojových zemích, jako je například Indie, kde spotřeba energie na obyvatele činí pouze jednu patnáctinu srovnatelného evropského ukazatele, je možnost šetřit omezená. Zde je třeba hned od počátku vsadit na energeticky šetrné technologie v oblasti výroby i spotřeby,“ řekl týdeníku EURO Wolfgang Neumann.

EURO: V kterých oblastech vidíte největší možnosti úspor? NEUMANN: Zejména v oblasti budov a dopravy. Například u domů z šedesátých let dosahovala roční spotřeba energie na metr čtvereční v průměru 300 kWh, dnes tento ukazatel u úsporných novostaveb klesl pod 30 kWh. To znamená úsporu až devadesáti procent bez jakýchkoli ztrát uživatelského pohodlí. V dopravě stojíme před technologickou změnou, která v budoucnosti přinese nové pohony na bázi elektrického proudu, jež vystačí jen se zlomkem spotřeby dnešních modelů. Alternativy představuje rovněž vodík a bioplyn.

EURO: Které státy nejvíce podporují šetření s energií a které se tomu brání? NEUMANN: Přední pozici ve vývoji účinných technologií šetrných k životnímu prostředí zaujímá Evropa, přičemž například Rakousko hraje významnou roli v oblasti biomasy a solární energie. Tomuto trendu se naopak dlouho vzpíraly hlavně Spojené státy, ale i zde si nyní uvědomili ekonomický potenciál ekotechnologií a v příštích letech lze očekávat, že i Američané je začnou masivně uvádět na trh. A jelikož mají USA na osobu dvojnásobnou spotřebu energie oproti Evropě, je tamní potenciál úspor obrovský.

EURO: Jak se energetické úspory prosazují například v Česku? NEUMANN: Střední Evropa včetně České republiky má skvělou šanci dostat se k technicky zralým a prověřeným technologiím vyvinutým v minulých letech v západní Evropě. Můžete tedy ušetřit prostředky za vlastní výzkum a převzít nejúčinnější metody. Přitom úsporný potenciál a především s tím spojený růst kvality života je obrovský.

EURO: Lze očekávat rozšíření energetických úspor i bez případných dotací? NEUMANN: Stoupající ceny energie a v budoucnosti očekávané odvody za emise CO2 se pro mnohé spotřebitele, zejména v oblasti bydlení, stanou existenční otázkou. Začít již dnes s optimalizací spotřeby energie představuje tedy nejlepší zabezpečení do budoucnosti, které můžete učinit. Ovšem finanční podpora ze strany státu zůstává velmi důležitá, navíc členské země EU k takové politice zavázaly i evropské směrnice o energetické efektivitě. A za jejich neplnění mohou být uvaleny sankce. Navíc od 1. ledna 2009 bude v unii v případě pronájmu, prodeje ale i výstavby nové budovy vyžadován energetický pas. Vysoká spotřeba energie na metr čtvereční bude mít tedy v budoucnosti velký vliv i na cenu nemovitosti, což od příštího roku přinese tlak na snížení energetické náročnosti budov. Zároveň existuje také evropská shoda o snížení emisí CO2 o 20 až 30 procent do roku 2020.

EURO: Přes všechny úspory je třeba energii vyrábět. Kde vidíte možnosti ekologicky přijatelných způsobů její výroby? NEUMANN: Budoucnost získávání energie leží v oblasti výroby prostého CO2. Ta znamená využitím slunečních paprsků, biomasy, bioplynu, větru, vody a geotermální energie. Domníváme se, že v budoucnosti za pomoci těchto zmíněných energetických zdrojů vznikne nějaká obdoba internetu, jakýsi „energynet“, do něhož se zapojí tisíce malých i větších producentů, kteří sem budou dodávat, ale podle potřeby budou moci i odebírat. Například již dnes se objevují technologie umožňující jednoduchou a efektivní výrobu proudu pomocí tepelných čerpadel, jež ještě před nedávnem nebyla myslitelná.

EURO: Jste (Horno)Rakušan, a proto se vás musím zeptat na jadernou energetiku. Mnozí se domnívají, že to je nejúčinnější a nejčistší alternativa fosilních paliv. Souhlasíte? NEUMANN: Atomová energie představuje způsob výroby proudu, kterého se v příštích letech nebudeme moci vzdát. Zároveň si je třeba uvědomit, že skrývá i značná rizika. Dříve nebo později jej však nahradí nové technologie vycházející z přírodních procesů. K získávání energie by tak například mohlo posloužit zvládnutí fotosyntézy. To je dnes sice nepředstavitelné, ale vzpomeňme, kolik věcí bylo dříve nemyslitelných a dnes skvěle fungují.

EURO: Co je cílem Energy Global Award? NEUMANN: Projektu Energy Global Award se letos zúčastnilo 111 zemí a tento počet neustále roste. To potvrzuje, že energetické úspory představují skutečný globální problém. Vyřešit problematiku životního prostředí lze ale pouze společným úsilím nás všech. Všude, i v Česku, vidíme řadu skvělých nápadů a projektů, které mohou významně přispět našemu životnímu prostředí. A je mnoho řešení, jež lze použít opakovaně, ale jsou málo známé. A právě národní i mezinárodní zviditelnění úspěšných projektů a zároveň podpora vědomí všech lidí, že mohou a musejí udělat něco pro životní prostředí, je hlavním posláním soutěže Energy Global Award. Proto popis přihlášených projektů umisťujeme na internetový portál s názvem Energy Globe, který slouží k výměně zkušeností a transferu technologií. Podstatou projektu není vždy hledat jen nová řešení, ale i rozšíření povědomí o osvědčených postupech.

BRAND24

EURO: Liší se zájem o Energy Global Award v jednotlivých zemích? NEUMANN: Odezvu, kterou náš projekt vyvolává, potvrzuje například i připravenost Evropského parlamentu poskytnout pro vyhlášení výsledků Energy Global Award svůj zasedací sál. A přitom chci zdůraznit, že stejné nabídky se zatím nikomu jinému nedostalo. Zájem o náš projekt odráží i účast osobností, které se letošního předávání ocenění zúčastnily. Mezi hosty se objevili mimo jiné někdejší generální tajemník OSN Kofi Annan či sovětský exprezident Michail Gorbačov a ceny laureátům předali čelní politici EU Hans-Gert Pöttering, José Barroso a Janez Janša.

BOX
Wolfgang Neumann Vystudovaný energetik se ekologicky šetrným technologiím věnuje více než 25 let. Již v roce 1985 založil v hornorakouském Wellsu veletrh úspor energie, kterého se každoročně účastní dvě tisícovky firem a stovky odborníků. Od roku 1999 pořádá Energy Globe Award, která je dnes celosvětově nejvýznamnější cenou v oblasti životního prostředí. Kromě toho ve střední Evropě vybudoval instituce v oblasti poradenství ohledně energií, například Hornorakouský svaz pro energetické úspory, a inicioval řadu konzultačních kampaní a konferencí. Ve svém volném čase se věnuje zemědělství.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).