Menu Zavřít

Vyspělé trhy zůstávají slabé

22. 10. 2010
Autor: profit

Makroekonomický tým auditorské a poradenské firmy PricewaterhouseCoopers zveřejnil novou zprávu o vývoji v globálních ekonomikách ve světě.

Rozvíjející se ekonomiky pokračující v silném růstu zůstávají oporou globální ekonomiky, zatímco většina vyspělého světa čelí vysoké nezaměstnanosti a propadu spotřebitelské poptávky. To jsou jen některé ze závěrů nejnovější zprávy makroekonomického týmu PricewaterhouseCoopers, který letos očekává růst globální ekonomiky o 3,5 %, v roce 2011 pak o 3,1 %.

Čínská ekonomika bude pokračovat v robustním růstu

Studie ukazuje na mezeru výkonnosti mezi rozvíjejícím se a vyspělým světem. Zatímco Čína a Indie by měly letos i příští rok pokračovat v impozantních růstech – Čína letos podle našich odhadů o 9,6 % a příští rok 9,3 % a Indie letos 8,6 % a v roce 2011 o 8,5 % - vyspělé ekonomiky přinesou zcela jiný obrázek.

Americká ekonomika vykazuje náznaky oslabení

Americká ekonomika se pomalu vrací k růstu navzdory vysoké nezaměstnanosti a přetrvávajícím obavám z deflace. Mnohé ekonomiky eurozóny se budou dostávat z recese pomalu a bolestně. Vysoká míra nezaměstnanosti a úsporná opatření jim sráží růstové vyhlídky. Tomuto trendu výrazně vzdoruje německá ekonomika, kde pro letošní rok očekáváme růst HDP o 3,3 % - více než dvojnásobek oproti očekáváním pro celou eurozónu.

BRAND24

Český HDP by letos měl růst o 1,7 %

Německo je největším obchodním partnerem České republiky a jeho vyhlídky pro letošní rok dávají tušit, že by se i naší ekonomice mohlo v letošním a příštím roce dařit lépe. Letos očekáváme, že by HDP České republiky mohlo vzrůst o 1,7 %, v příštím roce o 2,1 % a v roce 2012 by se tempo růstu naší ekonomiky mohlo přiblížit 4 %. Výkonnost našich odběratelů v zahraničí a reformní odhodlání české vlády v tom budou hrát klíčovou roli. Mezi podnikateli a manažery významných českých podniků pozorujeme opatrný optimismus. Naše průzkumy ukazují, že více než polovina tuzemských firem by měla mít letos vyšší tržby než před rokem. Pro následující roky jsou ještě optimističtější,“ řekl Jiří Moser, řídící partner, PwC Česká republika.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).