Menu Zavřít

Vysočina zvýhodní obce s auditory

7. 2. 2005
Autor: Euro.cz

Kraj Vysočina chce snížit počet obcí, které ho žádají o kontrolu svého hospodaření. Radnice, které si najmou soukromého auditora, dostanou z krajského rozpočtu na úhradu nákladů asi 5000 korun. Na rozdíl od auditorů, jimž obce platí desítky tisíc korun, kraj provádí kontrolu zdarma.

BRAND24

„Auditoři ale mohou být obcím prospěšnější,“ řekl hejtman Miloš Vystrčil. „Úmysl kraje Vysočina je nesuplovat roli auditora,“ vysvětlil.

Podle něj auditoři poskytují kvalitnější služby a účetní se s nimi mohou domlouvat i v průběhu roku. Kontrolou obcí se zabývá 13 krajských úředníků; jejich povinnosti se podle hejtmana podstatně rozšířily. Proto kraj úředníky neušetří, ani když počet obcí klesne. Prověrku hospodaření jsou si povinny zajistit všechny obce. Dříve o ni mohla požádat jen sídla do 5000 obyvatel. Nový zákon loni tento postup umožnil všem zhruba 700 obcím kraje. Přesto chce služeb soukromého auditora využít 76 obcí, proti loňsku o 33 více. Stejný postup zvolilo také 38 svazků obcí, které již kraj dotoval i v minulých letech. Prověrka minulého roku musí být ukončena do letošního června.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).