Menu Zavřít

Vysočina nebude mít veřejné letiště

30. 10. 2006
Autor: Euro.cz

Kraj Vysočina nebude mít v nejbližších letech veřejné letiště se stálým provozem. Krajští radní před pár dny odmítli vstoupit do projektu, který se měl týkat rozvoje letiště v Jihlavě - Henčově. „Přestavba sportovního areálu pro potřeby středních dopravních letadel by znamenala mimořádné finanční výdaje,“ řekl hejtman Miloš Vystrčil.

Podle krajské studie by byl také trvale ztrátový provoz letiště.

„V současné době to není ten směr, který by byl pro kraj prioritní,“ uvedl Vystrčil. Hejtman uvedl, že náklady na přestavbu letiště by se pohybovaly v řádu stovek milionů korun. „Případně i miliard, kdyby to znamenalo, že by tu například měla přistávat nákladní letadla,“ dodal.

Město Jihlava přitom kraji nabídlo bezplatně asi 40 hektarů letištních pozemků, pokud se stane garantem dalšího rozvoje letiště. Možnost leteckého spojení by podle Jihlavy prospěla obchodu i cestovnímu ruchu.

BRAND24

Vybudování regionálního letiště požadovala i jihlavská strojírenská společnost Bosch Diesel. Největší podnik v kraji zaměstnává asi 6000 lidí. Na investici ani na úhradě provozních nákladů letiště se ale firma podílet nechce. Podle zjištění kraje ostatní podniky o letiště velký zájem neprojevily.

Náměstka jihlavského primátora Františka Zelníčka postoj krajských radních zklamal. „Kraj by měl daleko lepší přístup k dotacím než město,“ zdůvodnil. Zda se Jihlava pokusí zajistit přebudování letiště samostatně, nechtěl předjímat. Henčovský areál nyní mohou využívat sportovní letadla, a to jen ve dne. Proměnit se měl v malé regionální letiště s řízeným provozem, které by sloužilo především pro nepravidelné podnikatelské a turistické lety, případně pro přepravu nákladu. Podle krajské studie, dokončené před dvěma lety, by přestavba stála skoro 200 milionů korun. Roční provozní ztráta se odhaduje na 20 milionů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).