Menu Zavřít

Vyšetřujte vyšetřovatele

18. 11. 2003
Autor: Euro.cz

Stíhání devíti manažerů obžalovaných z tunelování skončilo

Trestní stíhání devíti bývalých manažerů jihlavské společnosti Motorpal definitivně skončilo. Po čtyřech letech bylo zastaveno jako nedůvodné. Vrchní soud v Olomouci zamítl stížnost státní zástupkyně Lenky Fortelné a potvrdil verdikt Krajského soudu v Brně, že obžalovaní František Kovář, František Chromý, Antonín Policar, Jan Chalupa, Miloslav Ilečko, Vladimír Drvota, Karel Sklenář, Jiří Slabý a Jaroslav Nechvátal se žádného tunelování Motorpalu neodpustili a nijak společnost nepoškodili. „Krajská státní zástupkyně při podání obžaloby vytrhla z celkového děje jen určité jednání obviněných, aniž by je hodnotila v kontextu všech rozhodných skutečností. (…) Obhajoba obviněných, že neměli v úmyslu jakkoli poškodit Motorpal a sebe či jiné obohatit nebo opatřovat prospěch, nebyla vyvrácena. Naopak, byl prokázán jejich úmysl v rámci privatizace, a to udržet kontrolní balík akcií, získání strategického partnera a následný rozvoj akciové společnosti,“ uvedl ve zdůvodnění rozsudku předseda senátu Vrchní soudu v Olomouci Milan Kaderka. Na toto podezřelé trestní stíhání upozornil týdeník EURO (12/2002) již v březnu loňského roku v článku Kriminalizace byznysu. Všichni manažeři Motorpalu, kteří jej privatizovali a v době hledání strategické partnera byli obviněni a posléze i obžalováni, byli nyní sice očištěni, ale škodu, kterou trestní stíhání způsobilo, už těžko půjde napravit. V době trestního stíhání přišli jmenovaní o svá místa v představenstvu a dozorčí radě firmy a pro Motorpal skončilo jednání se společností Bosch o strategickém partnerství neúspěchem. „Motorpal zůstal sám, neboť všichni vážní zájemci ztratili interes, když zjistili, že manažeři firmy jsou trestně stíhání pro podezření z tunelování,“ řekl týdeníku EURO bývalý předseda představenstva a generální ředitel Motorpalu Vladimír Drvota.
Zhoršila se rovněž ekonomická situace podniku, který skončil po ziskových letech loni ve ztrátě 87 milionů korun, které uhradí z rezervního fondu a nerozdělených zisků z minulých let. Navíc musel letos propustit několik set zaměstnanců.
Za pokusem o kriminalizaci manažerů mohli stát menšinoví akcionáři společnosti. Bývalý předseda představenstva a generální ředitel Motorpalu Vladimír Drvota považuje za jednoznačně zdokumentované, jak se dva menšinoví akcionáři snažili firmu buď ovládnout, anebo získat za svůj minoritní podíl neadekvátně vysokou finanční částku. Pro bývalé manažery Motorpalu však případ ještě nekončí. „Chceme se nyní ohradit proti některým metodám, které proti nám vyšetřovatel uplatňoval,“ dodal Drvota.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).