Menu Zavřít

Vysbíraní lovci a sběrači

7. 1. 2008
Autor: Euro.cz

Inspirující katalog paní Millerové vyšel i v češtině

Lidé sbírají všelico. Známky, autíčka, knihy, umění. Čím bývá artikl starší, nedostupnější, anebo když dokonce mizí, tím lépe. I proto je o autentické domorodé umění zájem. Chystáte-li se prvně investovat do „kmenového“ umění nebo se nechcete nechat při výletě do Indonésie, Keni či Peru „ošulit“ tretkami, může vám posloužit kniha Primitivní umění, kterou právě vydal Slovart. Sestavitelkou původně britského díla (2006), které by mohlo nést podtitul Příručka sběratele, je Judith Millerová – nikoliv etnoložka, nýbrž antikvářka.
V kmenové tvořivosti „je zvláštní znalost i um, mnoho přírodně silného, umělecky základního i vzácného, v čem se naše umění evropské, jakkoli bohaté, jevilo v určitou chvíli chudé, přesněji řečeno vyžile a neplodně povznesené“, napsal Josef Čapek v knížce Umění přírodních národů, kterou v tuzemsku nahradil přehlíživý pojem „primitivní národy“. Uhranuti jím byli Picasso, Gauguin, Klee i Modigliani. Zběžné nahlédnutí do přepestrého světa v podobě kyjů z Tongy, řezeb z povodí Sepiku, dajackých trofejních lebek, kalifornských košíků, zuňijských ozdob, australských amuletů čuringa, přikrývek Haidů až po kanibalské vidličky z Fidži nabízí nový katalog paní Millerové. Každý z krásně vyfotografovaných předmětů je oceněn. Zcela v koloniálním duchu – pěkně v britských librách…
Sběr etnického umění má řadu úskalí. Už roku 1914 kritizoval etnograf Arnold van Gennep své kolegy za „rabování afrického umu“ a o čtyři dekády později popsala Elsa Leuzungerová případ, kdy expedice u afrického kmene Mangbetů skoupila a odvezla veškeré práce ze slonoviny, takže tamní umělecká tradice ztratila pramen. A vyschla. Zásadní otázka také zní: Lze za umění považovat rituální, nebo naopak užitkové předměty jako zbraně, oděv či hudební nástroje?
To zvažte sami. Jestliže však budete nakupovat přes eBay.com, buďte pozorní. A pokud šetříte, stačí zajet do zámků v Liběchově či na Zbraslavi; své splní i Náprstkovo muzeum čili instituce, jimž věnoval své artefakty Rainer Kreissl, starožitník a nejslavnější tuzemský sběratel anatolských koberců, asijského a afrického umění.

BOX:
Libry na dřevo!
240 000 GBP - náhrdelník z Rurutu (Oceánie)
150 000 GBP - maorská řezba (Nový Zéland)
150 000 GBP - teotihuacánská maska (Mexiko)
100 000 GBP - bizoní šat Hidatsů (prérie USA)
85 000 GBP - stolička kmene Songye (Kongo)
70 000 GBP - dogonská maska krokodýla (Mali)
Pramen: Primitivní umění, Praha - Slovart 2007

BRAND24

Popisek: Masky tanečníků malijského kmene Dogonů patří mezi nejzajímavější výtvory „primitivního umění“

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).