Menu Zavřít

VÝROBA U ZÁKAZNÍKA

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Průmyslové plyny

Dva velcí světoví výrobci průmyslových plynů - britská skupina BOC (British Oxygen Corp.) a americká společnost Praxair - se právě chystají vytvořit největší světovou skupinu v oboru.

Konsolidace chemického průmyslu loni značně pokročila, ale dosud se týkala zejména tradiční chemie a ropného a farmaceutického sektoru. Až letos se začaly objevovat zprávy také o fúzích a akvizicích mezi výrobci kyslíku, vodíku, dusíku , argonu a dalších technických plynů využívaných v nejrůznějších odvětvích od ocelářského průmyslu přes potravinářský až po zdravotnictví.

Velká fúze

První větším spojením byla akvizice, kterou ohlásil letos začátkem května čtvrtý největší světový producent technických plynů s osmiprocentním podílem na trhu - americká firma Air Product. Ke svému mezinárodnímu impériu přikoupila plynárenskou diviz i švédské firmy AGA, kterou měla v Coventry ve Velké Británii (divize ročně dosahovala prodeje za 12,5 milionů GBP).

Nejaktuálnějším spojením připravovaným v těchto dnech je fúze dvou již zmíněných významných světových výrobců - britské firmy BOC a americké Praxair - kteří ovládají každý kolem patnácti procent světového obchodu s průmyslovými plyny. Jednání probíhají, ale budoucí partneři je zatím odmítají komentovat.

Je všeobecně známo, že firmy se velmi vhodně doplňují z hlediska své působnosti. Britská firma ovládá asi šedesát procent svého domácího trhu a má také významné aktivity v USA, Asii, Austrálii a Africe. Praxair je rovněž velmi silná doma v USA a také v latinskoamerických zemích. Jejich asi jedinou vadou na kráse je však to, že ani jedna z nich nemá významnější pozici na evropském kontinentu. Britská BOC své aktivity v tomto regionu totiž loni prodala světové jedničce v oboru - francouzské Air Liquide, jež ovládá sedmnáct procent světového trhu.

Na evropském trhu technických plynů dnes tedy kralují: Air Liquide, americký Air Product a dva významní evropští výrobci švédská AGA a německý Linde. Tři posledně jmenované firmy úspěšně vstoupily po roce 1990 také na trh střední Evropy včetně České republiky a Slovenska.

Americký velikán v oboru - Air Product - jako čtvrtý největší světový producent technických plynů se začínající konsolidace na trhů plynů neobává. Sám má zájem posilovat své postavení a důkazem je jeho nedávná akvizice, kterou uskutečnil v Británii. Nemá obavy ani z fúze, ktero u momentálně připravuje konkurence na jeho domácím trhu, to je v USA. Naznačil to pro týdeník EURO generální ředitel jeho dceřiné společnosti v Praze Pavel Dlubal.

Pozici této firmy možná posiluje její výrobní strategie. Air Product je průkopníkem výroby plynů přímo u zákazníka. Takovou praxi odzkoušel u velkých amerických oceláren a používá ji dvacet let i v Evropě například u firmy Briti sh Steel, nebo v rafinériích v Rotterdamu. Také v ČR provozuje jeho dcera zařízení na dělení vzduchu a zkapalňovač v investici spolu s Chemopetrolem Litvínov. Denně produkuje 700 tun kapalného kyslíku a 1500 tun kapalného dusíku pro potřeby Chemopetrolu. Její zkapalňovač však vyrábí denně navíc 330 tun kyslíku, dusíku a argonu, které Air Products dodává dalším zákazníkům, mimo jiné i do Německa.

Čekání na akvizici

Po možnosti mezinárodního spojení s jiným výrobcem se poohlíží nyní německý plynárenský koncern Linde. Jeho management to sdělil akcionářům na výroční schůzi právě v minulých dnech. Podle vyjádření Gerharda Fulla, předsedy představenstva společ nosti, chce Linde upevnit své postavení v Evropě a rozšířit své aktivity ve Spojených státech, Latinské Americe a Asii. Potvrdil zájem o koupi 66,6procentního podílu v německé firmě Messer v Griesheimu, která vyrábí průmyslo vé plyny a patří chemickému koncernu Hoechst. Ta je údajně na prodej, ale podrobnosti z jednání zatím nebyly uvedeny, jen tolik, že zájem o ni má také světová jednička - Air Liquide.

Linde je největším výrobcem a distributorem průmyslových plynů v České republice s 53,2procentním podílem na trhu. V Maďarsku si zajistil na trhu těchto plynů 59,7procentní podíl a na Slovensku 14,8procentní podíl. V evrop ském žebříčku je v tomto oboru třetí.

Čtvrtá v Evropě

Švédská firma AGA jako čtvrtý největší producent průmyslových plynů v Evropě začala letos výrazně posilovat své pozice ve Spojených státech. Aktivní je zejména na americkém východním pobřeží, kde byl její první investicí nákup závodu v Brosah v e státě Connecticut, dalším krokem pak zakoupení společnosti Wesco Gases, největšího distributora technických plynů v bostonské oblasti.

CONTENT24

Dalším krokem k posílení pozice švédské firmy, tentokrát v Jižní Americe, je nákup předního ekvádorského výrobce oxidu uhličitého. Tento krok je součástí její tamní strategie rozvíjet své podnikání ve výrobě tohoto oxidu v regionu, v ;kterém má již své provozy v Argentině, Brazílii, Kolumbii a Uruguayi.

AGA má své zastoupení v České republice od roku 199l a významné aktivity rozvíjí také na Slovensku a v dalších středoevropských zemích.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).