Menu Zavřít

Výroba aut v Británii byla loni nejvyšší za 17 let

26. 1. 2017
Autor: Profimedia.cz

Výroba aut v Británii byla v loňském roce nejvyšší za 17 let. Hlasování o vystoupení Británie z Evropské unie však přispělo k propadu investic do britského automobilového sektoru o zhruba 33 procent. Celkem se v Británii loni vyrobilo 1,72 milionu vozů, což bylo o 8,5 procenta více než předloni a nejvíce od roku 1999. Uvedl to britský svaz výrobců a prodejců aut SMMT. Jde zároveň o třetí nejvyšší údaj od 70. let.

Investice do sektoru, kde se většinou přijímají rozhodnutí o budoucí výrobě dva až tři roky před jejím zahájením, klesly o třetinu na 1,66 miliardy liber (53 miliard Kč).

„Zaznamenali jsme, že firmy přinejmenším odkládají rozhodnutí, dokud nebude větší jistota,“ řekl novinářům generální ředitel SMMT Mike Hawes. Automobilky tvrdě lobbovaly proti takzvanému brexitu, tedy vystoupení Británie z EU, protože to podle nich může znamenat zavedení vývozních cel, která sníží konkurenceschopnost výroby v Británii.

Svaz SMMT rovněž uvedl, že vývoz aut se zvýšil o 10,3 procenta na 1,35 milionu. Druhým rokem za sebou tak byl vývoz aut z Británie rekordní. Vývoz do EU loni vzrostl o 7,5 procenta a na celkovém vývozu měl poloviční podíl. Vývoz do USA stoupl o téměř polovinu a na celkovém vývozu se podílel 14 procenty. Zvýšil se také vývoz do Turecka, Japonska, Kanady a Číny.


Přečtěte si, jak je na tom výroba automobilů v tuzemsku:

Automobilky mají za sebou rekordní rok. Letos má růst zpomalit

 Automobilka Škoda Auto hodlá do rozvoje závodu v Kvasinách na Rychnovsku (na snímku z 23. září) vložit kolem 450 milionů euro, tedy přibližně 13 miliard korun. Plánuje přijmout asi 1500 nových zaměstnanců.


V Británii je celkem 15 automobilových továren, které přímo zaměstnávají 169 tisíc lidí. V celém sektoru pracuje 814 tisíc osob, uvedl zpravodajský server BBC.

Automobilka Jaguar Land Rover loni zvýšila výrobu o 11 procent na 544 tisíc vozů, Nissan pak o 6,5 procenta na 507.000 aut. Výroba vozů Mini se zvýšila o 4,9 procenta na 210.000 a výroba vozů Honda o 12 procent na 134 tisíc. Výroba aut Toyota se o pět procent snížila a dosáhla 180 tisíc vozů.

Japonská automobilka Nissan v říjnu oznámila, že bude ve svém britském závodě vyrábět dva nové modely. Nejmenovaný zdroj agentuře Reuters řekl, že rozhodnutí učinila automobilka poté, co jí vláda slíbila podporu, která vyrovná případné ztráty konkurenceschopnosti způsobené brexitem. Mluvčí premiérky Theresy Mayové uvedl, že vláda nedala žádné přímé sliby o kompenzacích za případná cla.

BRAND24


Přečtěte si, jak se loni auta v Británii prodávala:

Prodej aut v Británii byl navzdory brexitu loni rekordní

Výroba v závodu britské automobilky Bentley v anglickém Crew


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).