Menu Zavřít

Výroba aut se dostala z poklesu. Za osm měsíců se vrátila na loňských rekordních 942 tisíc vozů

19. 9. 2019
Autor: čtk

Výroba osobních aut v Česku se za osm měsíců letošního roku vrátila na loňská rekordní čísla. Produkce 941 758 vozů byla o 173 aut pod loňským výsledkem. Ještě v pololetí přitom výroba klesala o 1,5 procenta a v prvním čtvrtletí to bylo dokonce o čtyři procenta. Export vzrostl o 0,4 procenta na 870 851 aut. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů.

Srpnová výroba klesla meziročně o 10,1 procenta. Důvodem byla loňská vysoká produkce před zářijovým náběhem nového testování emisí WLTP a zároveň také nejednotné rozložení celozávodních dovolených.

Škoda Auto, která je s tržním podílem téměř 63 procent největším výrobcem v Česku, vyrobila do konce srpna 588 717 vozů, což znamená nárůst o 1,1 procenta. Kolínská TPCA zvýšila produkci o 5,4 procenta na 148 091 vozidel. Nošovický Hyundai, který se v letošním roce drží sníženého výrobního plánu, vyrobil celkem 204 950 automobilů, tedy o 6,4 procenta meziročně méně.

„I přes pokles nových registrací například u osobních vozidel v EU o 3,2 procenta, a navzdory sílícím hlasům o ekonomickém poklesu na důležitých trzích spojovanému s možnou krizí, se jejich domácí produkce drží na úrovni loňského roku, kdy jen mírně klesla o zanedbatelných 0,02 procenta. Věříme proto, že se tento trend českým výrobcům podaří udržet také v závěru letošního roku a objem produkce se minimálně vyrovná roku minulému,“ uvedl výkonný ředitel sdružení Zdeněk Petzl.


Podívejte se na galerii:

Škoda Auto zahájila v Kvasinách výrobu hybridního superbu. Investovala 311 milionů

 Pokud se baterie hybridního superbu nabíjí pomocí nabíjecího wallboxu, trvá nabití 3,5 hodiny


Výroba za celý letošní rok by se podle partnera EY Petra Knapa měla podobat té rekordní loňské. „Tento rok by se výrobně loňskému měl dost podobat. Ochlazení na evropských trzích je zatím poměrně malé a poptávka je podle všeho po vozech vyráběných v České republice solidní,“ podotkl.

Produkce autobusů se za osm měsíců zvýšila o 8,4 procenta na 3333 vozidel. Tahounem bylo Iveco, které zvýšilo výrobu o 9,3 procenta na 2975 autobusů, SOR zvýšil produkci o dvě procenta na 338 vozidel. Společnost KHMC Opava, která se orientuje na výrobu malých autobusů přestavbou z dodávkových vozidel, vyrobila od ledna do srpna 20 autobusů.

Tradiční výrobce motocyklů Jawa Moto vyrobil celkem 961 strojů, což je růst o tři procenta. Domácí prodej se zvýšil téměř o čtvrtinu na 174 motocyklů.

Čtěte také:

Recese: český automobilový průmysl se připravuje na horší časy

Auta na CNG jsou ke klimatu šetrnější než elektromobily, vyplývá ze studie od FIA

Průzkum: Proč lidé nechtějí kupovat elektromobily? Jsou drahé a mají nízký dojezd

BRAND24

Rozvoj elektromobilů zlevní technologie a nastartuje boom bateriových úložišť, tvrdí studie

Škoda Auto vyrobila první sériové komponenty pro elektromobily Volkswagen

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).