Menu Zavřít

Vypůjčí si mobilní síť

1. 10. 2010
Autor: Euro.cz

Dohoda Vodafonu a MobilKomu umožní zákazníkům celorepublikové rychlé připojení k internetu

Tak dlouho tvrdili tři čeští GSM operátoři O2, T-Mobile a Vodafone, že nedokážou nalézt společnou řeč v oblasti sdílení sítí, až se posledně jmenovaný z nich domluvil na využívání sítě společnosti MobilKom pro internetové připojení svých zákazníků. MobilKom sice provozuje svého operátora U:fon na bázi technologie CDMA, tedy na jiných frekvencích, než běží klasické GSM telefony, ale Vodafone svým zákazníkům nabídne speciální modemy, které zvládnou pracovat v sítích obou operátorů. „Díky tomu bude opravdu rychlé internetové připojení dostupné pro 80 procent české populace,“ tvrdí Colin Shea, viceprezident Vodafonu pro strategii a plánování.

BRAND24

Roční vyjednávání
Sdílení sítí mezi mobilními operátory je poměrně běžným jevem ve vyspělé Evropě, přičemž kromě ekonomických aspektů (výrazná úspora při budování i provozování sítí, a tím vyšší ziskovost) je tento model efektivní i z hlediska ekologie. Ve vzduchu totiž „nesvítí“ dvě konkurenční sítě, nýbrž jen jedna. Ve Velké Británii tak například kooperují telekomunikační giganty Vodafone a O2. České pobočky operátorů však dosud nenašly model, na jehož základě by se dokázaly o síť podělit. Dohoda mezi MobilKomem a Vodafonem se rodila dlouho – dle informací týdeníku EURO vyjednávaly firmy o sdílení sítí téměř rok – výsledkem je však produkt, jenž Vodafonu umožní nabídnout zákazníkům prakticky celorepublikové pokrytí rychlým internetem a MobilKomu zase přinese do firemní kasy příjmy z velkoobchodního prodeje Vodafonu. „Je to oboustranně výhodná spolupráce, z níž budou těžit i samotní zákazníci,“ říká šéf MobilKomu Tomáš Budník.

Kanibalizace nehrozí
Jak služba funguje? Klient Vodafonu připojí speciální modem k počítači nebo notebooku a toto zařízení následně samo vybere síť, respektive technologii, jež v daném čase a místě umožní nejvyšší přenosovou rychlost: buď 3G síť Vodafonu nebo CDMA síť MobilKomu. V oblastech, kde nenalezne ani jednu z uvedených technologií, modem připojí počítač k internetu přes datovou síť EDGE. Modem hodlá Vodafone prodávat za dotovanou cenu 77 korun, měsíční paušál vyjde dle nastavení služeb na 472 či 525 korun. „Mobilní internet v současnosti využívá téměř půl milionu našich zákazníků a objem stažených dat meziročně roste o 100 procent. Ačkoliv je tempo výstavby naší 3G sítě stále intenzivní a dnes pokrývá UMTS signál již třetinu populace, je dohoda s MobilKomem důležitá pro udržení vysokých přenosových rychlostí,“ je přesvědčen Shea.
MobilKom se podle Budníka neobává výrazné kanibalizace svých služeb ze strany Vodafonu ani toho, že by CDMA síť nezvládla případný velký nápor zákazníků prostřednictvím Vodafonu. „Aktuálně máme přes 70 tisíc zákazníků datových služeb, přičemž naše síť bez problémů zvládne absorbovat dalších 100 tisíc uživatelů rychlého internetu,“ tvrdí šéf MobilKomu. Odhad počtu klientů, kteří si novou službu zřídí, nechce ani jeden z manažerů příliš konkretizovat, připouštějí však, že očekávají zájem v řádech desítek tisíc lidí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).