Menu Zavřít

Výpisy z katastru: Na obecním úřadě příliš nepochodíte

16. 10. 2006
Autor: Euro.cz

Od července letošního roku mohou písemné výpisy z katastrů, jichž se u nás každým rokem vypracuje několik milionů, vydávat také notáři a obecní úřady. Profit zjišťoval, jak je tato nová služba využívána. Už tři měsíce mohou výpisy z katastru nemovitostí vydávat notáři a obecní úřady.

Od července letošního roku mohou písemné výpisy z katastrů, jichž se u nás každým rokem vypracuje několik milionů, vydávat také notáři a obecní úřady. Profit zjišťoval, jak je tato nová služba využívána.

Už tři měsíce mohou výpisy z katastru nemovitostí vydávat notáři a obecní úřady. Jenže ukazuje se, že si na tuto novinku budou muset všichni teprve zvyknout. „Zatím se této možnosti příliš nevyužívá. Touto cestou vydáváme tak tisíc výpisů měsíčně, což je zlomek jejich celkového počtu,“ říká Karel Večeře, předseda Českého úřadu zeměměřického a katastrálního. Do budoucna si ovšem od rozšíření subjektů, oprávněných k vydávání písemných výpisů, slibuje omezení této agendy na katastrálních úřadech.

Malý průzkum - v anketě jsme oslovili deset notářských úřadů a stejný počet úřadů obecních -jeho očekávání víceméně potvrzuje. Veřejnost si na novou službu sice pomalu, ale přece jenom zvyká. Časem možná začne rozlišovat i z hlediska cen.

Katastrální úřad si za poskytnutí jednoduchého výpisu účtuje 100 korun, dalším institucím -tedy notářům či obcím - jen polovinu. Notáři si podle vyhlášky připočítávají 100 korun a pětiprocentní daň z přidané hodnoty. Obce v katalogu správních poplatků tuto položku nemají, ale maximální poplatek, který mohou vybírat, je 45 korun. Výpisy „obecní“ tedy budou nejlevnější.

JEN V RÁMCI KOMPLEXNÍCH SLUŽEB

„Podle mých informací to zatím funguje spíše jako součást komplexních notářských služeb,“ komentuje dosavadní vývoj na tomto poli viceprezident Notářské komory Miloslav Jindřich a dodává: „Veřejnost zatím není o této službě informována, možná to mediálně nebylo uchopeno tím správným způsobem.“

Informovanost nejspíš skutečně bude pro rozvoj nové služby klíčovým momentem. „Pokud své klienty na tuto možnost upozorním, obvykle toho využijí,“ říká Eva Turinská, která má notářskou kancelář v Chotěboři. Zatím se ale nesetkala s poptávkou „z ulice“. Vlastně tytéž zkušenosti mají i notářky Miroslava Šrámová z Týniště nad Orlicí i Jana Pražáková z Českých Budějovic: „Službu zatím využívají výhradně naši zákazníci.“ Podobně je tomu i v Praze. Notářka Jana Dolanová, která působí v sedmém pražském obvodu, zatím poptávku po výpisech vůbec nezaznamenala. Milena Králová, jejíž kancelář je v Praze 4, má podobné zkušenosti, je ale poměrně optimistická: „Zatím se to teprve rozbíhá, ale už jsme zaznamenali určité signály, lidé telefonují a zajímají se o to.“ Jako unikátní se proto jeví zkušenosti z Trutnova. „Zájem je veliký, odhaduji, že denně vydáme tak dva tři výpisy,“ říká Štěpánka Heinzelová z notářské kanceláře JUDr. Renaty Baranové.

BRAND24

UNIKÁTNÍ ŽIDLOCHOVICE

A jaká je situace na obecních úřadech? Náš minitest ukázal, že tady nová služba ještě i dnes začíná doslova od nuly. Na rozdíl od notářů o ní mnoho nevědí ani ti, kteří ji mají poskytovat. Jediné místo, kde z oslovených úřadů výpisy vydávají, jsou Židlochovice (to je způsobeno tím, že tady donedávna sídlil katastrální úřad). Zatím tady vystavil obecní úřad 150 výpisů z katastru. Naše další pokusy ovšem již vždy končily doporučením obrátit se na katastr nemovitostí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).