Menu Zavřít

Výměna bytů za vítr

26. 7. 2007
Autor: Euro.cz

Bývalí majitelé developera se zřejmě zaměří na oblast alternativní energetiky

Giovanni Lainati, CEO společnosti ICKM, právě pobývá na zasloužené dovolené na italském ostrově Capri. Úspěšně završil roční jednání o prodeji firmy. Novými vlastníky italského developera se staly firmy GE Real Estate Central & Eastern Europe a Crestyl, jež dohromady zaplatily společnostem Compaigne Financiere Ponte Carlo Holding a Veronagest sto milionů eur. Cílem nových vlastníků je vytvořit investiční portfolio rezidenční výstavby přesahující pět set milionů eur. Bývalí majitelé však Českou republiku neopouštějí. Podnikatelé, kteří před jedenácti lety ICKM zakládali, stále figurují v desítkách společností. A investoři, kteří podnik financovali, zřejmě obrátí svoji pozornost jiným směrem. Místo developmentu zkusí štěstí v alternativních zdrojích energie.

Z centra na okraj.

Italská společnost ICKM patří na českém trhu mezi renomované developerské firmy. Počátky jejího působení v Praze - stejně jako v případě dalších italských firem - byly svázány hlavně s centrem města. Postupně ale své aktivity rozšířila i o rozsáhlé projekty „na zelené louce“, a to v devátém a šestém pražském obvodu, později i o mimopražské. „V České republice jsme začali podnikat v roce 1996. Byli jsme vysláni jednou společností, abychom poznali zdejší trh. Rozhodli jsme se, že zůstaneme a založili jsme firmu ICKM,“ popisuje začátky Giuseppe Colombo, jeden ze zakladatelů ICKM. Druhým podnikatelem, který stál u zrodu firmy, byl Mauro Piccinini. Stoprocentním vlastníkem ICKM se před jedenácti lety stala společnost Compaignie Financiere Ponte Carlo Holding sídlící v Lucembursku. První dům, který firma ICKM zakoupila a zrekonstruovala, byl ve Vězeňské ulici 5 na Starém Městě. Doposud má společnost za sebou rekonstrukci několika domů v centru Prahy, ve kterých vznikly luxusní rezidence. Patří mezi ně například budovy v Bílkově ulici 11, 17 a 19, v Maiselově ulici 5 a dům na rohu Valentýnské a Platnéřské. Vedle segmentu luxusního bydlení pracovala firma i na projektech bytů spadajících do střední kategorie. V Praze 9 v blízkosti metra Českomoravská postavila společnost rezidenční komplex Podvinný mlýn, v současné době pracuje na třetí etapě projektu Podbaba v Praze 6. Od loňského roku se ICKM účastní i rozvoje pražských Libeňských doků, spolupracovat s ní bude i firma Real Estate Karlín Group (REKG). „Jednali jsme s mnoha developery, ale ICKM nám nabídlo nejlepší podmínky. Tím nemám na mysli jen cenu,“ říká Milorad Miškovič, marketingový ředitel REKG. Dodává, že ICKM splnilo očekávání. „ICKM je profesionálním developerem a mezi jinými italskými firmami, které také působí na realitním trhu v Praze, nemá konkurenta,“ tvrdí Miškovič. V současné době REKG o další spolupráci s ICKM nejedná, ale do budoucna ji nevylučuje. Libeňské doky zhodnotí zhruba dvanáct hektarů pozemků ohraničených Libeňským mostem, Voctářovou ulicí a Thomayerovými sady. Během několika let by mělo v Libni vyrůst 130 tisíc metrů čtverečních nadzemních ploch. Plánovaná výstavba zahrnuje kancelářské budovy a více než pět set luxusních rezidencí. „Poměr administrativy a bytů se bude odvíjet od poptávky na trhu. Chceme nabídnout rezidence u vody evokující bydlení za městem, přitom v desetiminutové vzdálenosti od Staroměstského náměstí,“ konstatuje Milorad Miškovič. Součástí záměru je i golfové odpaliště.

Opustíme odpady.

Odborníci na rezidenční nemovitosti oceňují ICKM jako developera kvalitních bytů pro střední a vyšší třídu. Ne všechny projekty společnosti ale měly příznivou odezvu. Ve Vysokém Újezdě na Berounsku společnost plánuje postavit 750 rodinných domků s osmnáctijamkovým golfovým hřištěm a s rekreačním, kulturním, komerčním a společenským zázemím. Historická obec Vysoký Újezd zůstane v jádru plánované výstavby. Celý projekt je rozdělen do čtyř etap, z nichž poslední by měla být dokončena v roce 2012. Jde o investici ve výši zhruba 750 milionů korun. Část obyvatel obce ale není záměrem nadšena. Noví majitelé tvrdí, že převzetím společnosti ICKM končí její aktivity v oblastech, jako je například likvidace odpadu. Sanaci kontroverzní skládky v blízkosti obce Pozďátky v kraji Vysočina má i nadále zajistit její vlastník, firma Logika. Ta ale zůstává v majetku Compaigne Financiere Ponte Carlo Holding, tedy původního spoluvlastníka ICKM. „Z bývalých vrcholných manažerů ICKM s námi budou i nadále spolupracovat Giuseppe Colombo a Giovanni Lainati. Ostatní mohou pokračovat ve svých aktivitách pod jiným obchodním jménem a bez vztahu k GE a Crestylu,“ upřesňuje Omar Koleilat, výkonný ředitel společnosti Crestyl. Prodej společnosti ICKM znamená pro jednoho z bývalých akcionářů, společnost Veronagest, možnost soustředit se na jiné oblasti, konkrétně na alternativní energetiku. Firma patří mezi největší producenty zařízení pro větrné a vodní elektrárny v Itálii. Na konci března podepsala se společností Gameta kontrakt v hodnotě 205 milionů eur na dodávku generátorů pro větrné elektrárny do několika evropských zemí. Jak vyplývá z informací týdeníku EURO, bývalí vlastníci ICKM hodlají část prostředků z prodeje společnosti investovat právě do dalšího rozvoje alternativní energetiky.

Omar Koleilat:
S Italy jsme se seznámili v Libni, říká šéf společnosti Crestyl

EURO: Jak nyní hodnotíte jednání o koupi společnosti ICKM? KOLEILAT: Od prvního sezení do podepsání smlouvy uplynul rok, intenzivní jednání probíhala posledních šest měsíců. Ve skupině ICKM je asi dvacet firem. Byla to hodně zajímavá transakce, jak kupující, tak prodávající strana spolupracovaly na dosažení cíle. Jednání hodnotím jako skutečně férové.

EURO: Zveřejnili jste i cenu, za kterou jste ICKM získali. Byl tento bod tím nejtěžším? KOLEILAT: O ceně jsme se dohodli již dávno. Transakce dosáhla přibližně sto milionů eur včetně převzetí úvěrů.

EURO: Nechali si původní majitelé v ICKM nějaký vlastnický podíl? KOLEILAT: Ve společnostech, které jsme koupili, si nenechali žádný podíl. Skupinu a název ICKM nyní vlastní napůl Crestyl a společnost GE Real Estate.

EURO: Když jste začali uvažovat o koupi rezidenčního developera, hovořili jste i s jinými společnostmi? KOLLEILAT: Díky ICKM vytvoříme vlastní rezidenční platformu. ICKM je pro nás v tomto ohledu ideální, protože má kvalitní projekty a schopný tým lidí. Jde o etablovanou společnost na českém trhu. Jednali jsme zatím pouze s ní, ale bude následovat další krok. Pokud bude šance koupit nějakou jinou developerskou firmu, určitě to zvážíme. Nemyslím si ale, že se na trhu objeví tak velké portfolio, jakým disponuje ICKM. CEO ICKM Giovanni Lainati má jasný úkol, a to zajistit co nejvíce nových rezidenčních projektů. Jak Crestyl, tak i GE Real Estate vložily do ICKM po patnácti milionech eur equity, to znamená, že můžeme investovat dalších sto milionů eur na nové akvizice. Management má tyto prostředky vyčerpat tak, jak to činil v posledních pěti letech. Již nyní pracujeme s ICKM na velkých projektech, které budou mít stejnou hodnotu jako naše poslední transakce.

EURO: Máte na mysli akvizice nebo projekty na zelené louce? KOLEILAT: To bych nyní nechtěl specifikovat.

EURO: ICKM se věnuje hlavně developmentu bytů. Na kolika bytech nyní pracuje? KOLEILAT: ICKM nabízí na trhu nejen byty, ale i rodinné domy a pozemky. Odhaduji, že bytové portfolio dohromady čítá dva až tři tisíce jednotek.

EURO: Plánujete nějaké změny v aktivitách ICKM? KOLEILAT: Nevidíme důvod. Budeme se ale snažit, aby ICKM pomohlo Crestylu v oblastech, kde je silnější, a naopak. Budeme tedy hledat spíše synergii. V našem týmu je dohromady více než šedesát lidí. Crestyl se v budoucnu zaměří pouze na komerční development a ICKM se specializuje na rezidenční projekty. Pokud budeme pracovat na polyfunkčních komplexech, využijeme oba týmy.

BRAND24

EURO: Které projekty nyní společnost Crestyl uskutečňuje? KOLEILAT: Dokončujeme obchodní centrum a byty v Mostě, Chomutově a v Opavě. Pracujeme na projektu v Kladně. V pražských Libeňských docích máme 80 tisíc metrů čtverečních kancelářských ploch. Právě v Libni jsme se seznámili s ICKM, které tam staví byty.

EURO: Proč se, dle vašeho názoru, bývalí vlastníci ICKM rozhodli firmu prodat? KOLEILAT: Tito investoři se zabývají i jinými aktivitami, nejen developmentem. Nechci ale komentovat jejich rozhodnutí. Obecně si myslím, že dnes je k prodeji vhodná doba. Na trhu je hodně peněz a je velká poptávka. Je to ale skutečně spíše otázka na bývalé majitele. My jsme samozřejmě rádi, že s prodejem souhlasili.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).