Menu Zavřít

Výklady Stepicova konce se liší

30. 5. 2013
Autor: reuters

Odchod nejúspěšnějšího rakouského bankéře Herberta Stepice z čela Raiffeisen Bank International je oficiálně přičítán objevu rakouských médií, podle nějž Stepic soukromě nakoupil nemovitosti přes daňové ráje. Deník Kurier sleduje tuto linii. Jiný rakouský list WirtschaftsBlatt však předkládá dosti odlišnou interpretaci. Komentář německého Focusu se zaobírá budoucí strategií banky, která je známá mimo jiné úspěšným působením ve střední a východní Evropě.

Kurier: Pád bankéře značí začátek změn

Pád nejúspěšnějšího a nejlépe vydělávajícího bankéře v Rakousku Herberta Stepice je začátkem série odhalení s drastickými následky. Blíží se dlouho očekávaný konec pochybných, až kriminálních obchodů ekonomických elit. V aféře „Offshore-Leaks“ figurují tucty dalších Rakušanů. Je třeba počítat s řadou jmen, která tak jako padlý Stepic patří k úspěšné honoraci ať už s letitým nebo naopak velmi nedávno nabytým bohatstvím.

Množení majetku pomocí vyhýbání se daňovým povinnostem metodami na hraně zákona je v těchto kruzích vnímáno jako kavalírský delikt nebo jako legitimní odpor proti marnotratnému státu. Je to výsledek desetiletí neregulovaného turbokapitalismu, který dal vyrůst skupině manažerů, kteří zcela oproštěni od jakékoli morálky fungují v módu „všechno je možné“.

Další odhalení v rámci „Offshore–Leaks“ mohou vést ke skutečné změně. Vždyť jen ze zemí EU odtéká kvůli legálním i nelegálním daňovým optimalizacím ročně tisíc miliard eur. Nyní chce unie uvolnit šest miliard eur na boj s rostoucí nezaměstnaností mladých.

Přesně tolik, o kolik přijde na daních za dva dny.

WirtschaftsBlatt: Odstředivé síly v Raiffeisen

Jen rok po odchodu mocného generála celé skupiny Raiffeisen Christiana Konrada vstupuje finanční obr do těžké krize.
Ocitá se na rozcestí, a to nejen kvůli vynucenému odchodu šéfa Raiffeisen Bank International Herberta Stepice.

Konrad držel všechny divize koncernu pevně v rukou. S rozdvojením jeho pozice mezi následníky Rothensteinera a Hamesedera integrační figura chybí. Stále více se prosazují partikulární zájmy, které zajisté existovaly i za Konrada, ale nedostávaly se na veřejnost.

„Východobankéř“ Stepic byl řadě členů vedení skupiny trnem v oku. A to nikoli kvůli svým soukromým offshorovým aktivitám, ale spíše kvůli obchodní strategii, z níž mnozí nebyli nadšeni. Zaměření banky na kapitálový trh a s tím související příjmy špiček pro ně nebyly v souladu s ideologií Raiffeisen. V této velké rodině prostě docházelo ke stále citelnějšímu odcizení.

Šéfovské duo nyní musí najít Stepicova nástupce, který tanker RBI opět přivede do klidných vod. Z dlouhodobého hlediska musí jít o manažera, který bude schopen koordinace protichůdných zájmů uvnitř společnosti. To je úkol hodný Herkula.

Focus: Stepic - až příliš mnoho důvěry

Herbert Stepic patří k nejznámějším bankéřům v Rakousku. V uplynulém desetiletí vystavěl úspěšný byznys skupiny Raiffeisen ve východní Evropě, přičemž z banky učinil jednoho z největších poskytovatelů úvěrů v regionu.

Na veřejnosti muž s plnovousem a živýma očima rád prezentoval bez obalu své názory. Jen málokdy ale dostával nepříjemné otázky. Přitom do hledáčku finančního dohledu se jeho obchody v minulosti už jednou dostaly, když se podílel na financování nemovitosti v Srbsku spolu s Hypo Alpe Adria. Analytici přesto vyzdvihují spíše Stepicovy zásluhy.

Mají ho za pilíř strategie banky s důrazem na východní Evropu i za pojicí článek uvnitř banky. Ale ani po jeho odchodu se odklon od východoevropské strategie neočekává. Stepic měl uzavřenou smlouvu do roku 2015. Jméno jeho nástupce zatím není jisté. Otázkou totiž je, kdo z vedení nejvíce sdílí Stepicovu vizi.

Jeho zástupcem je veřejnosti nepříliš známý Karl Sevelda, který dosud vedl oddělení obchodní klientely. Nový šéf banky ale bude znám až v červnu.


Čtěte také:

Herbert Stepic - šéfa Raiffeisen Bank nesmetla krize, ale pochybné kšefty

BRAND24

Šéf odstoupil kvůli podezřelým nákupům bytů

Šéf Raiffeisen rezignoval kvůli podezřelým nákupům bytů v Asii


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).