Menu Zavřít

Vyhrát znamená nezabloudit

16. 10. 2010
Autor: profit

Vyrazit v těchto dnech do lesa je zážitek. Stromy jsou barevné, vzduch vlhký a krásně voní. Někomu ale jenom procházka nestačí. Chybí mu dobrodružství a víc zábavy. Pokud se navíc vyzná v mapách a je soutěživý, mohl by semu dnešní sportovní tip Profitu líbit.

Foto: Usprimiero.com

Mapa a buzola – jediné vybavení, které potřebujete k tomu, abyste se mohli zapojit do orientačních sportů. Buzolu si můžete půjčit a mapu vám vydají na startu závodu. Kondice v případě orientačních sportů není zase tak důležitá – trasu můžete oběhnout, ale také v příjemné procházce obejít. Podstatnější je, jak dokážete přečíst mapu a zorientovat se v terénu podle buzoly. Při závodě je vaším úkolem hledat kontrolní stanoviště v předem určeném pořadí a v nejkratším možném čase. Trasu mezi kontrolami si ale volíte sami, a tak je jen na vás, jestli půjdete po cestách, nebo kopce a údolí mezi stanovišti zdoláte přímo.

Jednotlivá stanoviště jsou umístěna vždy u výraznějších bodů, jako jsou skalky, křižovatky, prameny vod nebo krmelce. Nalezení kontroly účastníci potvrzují buď děrovacími kleštičkami, nebo elektronickým zařízením, které zaznamená také čas, kdy na místo dorazili. Výhodou je pohyb volnou krajinou bez vyznačené trasy, která by zbytečně ničila přírodu. Vaše klouby pak ocení, že je „netýráte“ na tvrdém asfaltovém povrchu.

Sport pro každého

BRAND24

Orientační běh má svůj původ ve Skandinávii. První závod, na který vyrazilo osm mužů, se běžel u norského Osla v říjnu roku 1897. Po celém světě se mu věnuje asi 350 tisíc lidí. V Česku vyrazili nadšenci s mapou a buzolou do terénu poprvé v roce 1950. V současné době české zájmové spolky registrují víc než osm a půl tisíce běžců.

Oblibě se orientační sporty těší hlavně kvůli své variabilnosti. Závodí jednotlivci, skupiny i štafety a vyrazit můžete taky na noční orientační soutěž. Někteří lidé si víkend bez závodů už ani nedokážou představit. Nejde totiž jen o zábavu pro jednotlivce, ale pro celé rodiny. Na trasu úměrnou věku a pohlaví mohou vyrážet děti od deseti let. Závodí se také na horských kolech a v zimě na běžkách. Pro osoby s pohybovým omezením je pak určená soutěžní disciplína trail orienteering, která spíše než na vzdálenosti klade větší důraz na přesnost určení kontrolních bodů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).