Menu Zavřít

Výběr DVD médií i mechanik je široký

27. 1. 2003
Autor: Euro.cz

Produkt z dílny firmy Pioneer, který mimo jiné vyrábí také domácí i automobilovou Hi-Fi techniku, se vyznačuje především brilantní podporou DVD standardů, což znamená, že tato mechanika je schopna číst naprostou většinu standardizovaných DVD formátů, přičemž na DVD-R a RW média je schopna data také vypalovat.

Jedná se o mechaniku standardu IDE ATAPI se čtyřnásobným zápisem. Problémem mohou být média, protože čtyřrychlostní jsou drahá (ceny se pohybují od 250 Kč za kus) a špatně se shání, běžnější jsou jedno až dvourychlostní. Mezi vyzkoušená a funkční média patří například výrobky firmy Pioneer, Giga, That´s Write! a Bell Technologies (typ XG-HQ). Pokud se budete shánět po těchto typech, nemůže vás mechanika zklamat. Ale kromě médií Pioneer a Bell jsou všechna vyjmenovaná jednorychlostní, což je sice škoda, ale pro zálohy plně postačují. Lze je sehnat i v některých velkých obchodních řetězcích za maloobchodní ceny od 90 Kč za kus (konkrétně Bell, například média Pioneer se pohybují ve vyšší cenové kategorii kolem 200 Kč za kus). Za zmínku stojí také široká softwarová podpora. S touto mechanikou umí pracovat naprostá většina vypalovacích programů zvládajících zápis na DVD disky, z nichž je zřejmě nejpopulárnější produkt německé firmy Ahead nazvaný Nero Burning Rom od verze 5.8.0 nebo poslední, již pátá, řada neméně populárního softwaru CDRW in. Také v testu čtení poškozených médií dopadla mechanika velice dobře. Ačkoliv jsme jí „předhazovali“ média s různým stupněm poškození, poradila si s většinou z nich dobře, pouze médium které bylo již silně fyzicky poškozeno (sedřená horní ochranná vrstva), nemohla přečíst a zahlásila chybu. Jinak veškeré disky, na kterých běžné mechaniky ztroskotaly, přečetl bez chyb. I když při rychlosti pohybující se mezi hodnotami 1 až 2. Cena mechaniky se pohybuje okolo 12 500 Kč bez DPH. Produkt k testu zapůjčila firma Internetworks.cz.

Pioneer DVR-105

Rychlost zápisu - 4x DVD-R, 2x DVD-RW, 16x CD-R, 8x CD-RW

Rychlost čtení - 6x DVD, 32x CD-ROM

Podporované formáty - zápis - DVD-R (4,7 GB pro General), DVD-RW, CD-R, CD-RW

Podporované formáty - čtení - DVD-ROM (Jedno- i dvouvrstvé), DVD-R (všechny typy), DVD-RW, CD-ROM Mode1, CD-ROM XA Mode2, CD-TEXT, Photo CD, CD-DA, CD-Extra, CD-R, CD-RW

Přístupová doba DVD - 140 msec (průměr)

Přístupová doba CD - 130 msec (průměr)

Rozhraní - ATAPI (ATA/ATAPI-5 & MCC3, SFFCINF 8090 Ver.5.11)

Vyrovnávací paměť - 2MB

Možnost montáže - Horizontální i vertikální

Spotřeba energie - Maximálně 20 wattů

BRAND24

Rozměry (Š x V x H) - 148 x 42,3 x 198 mm

Váha - 1,1 kg

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).