Menu Zavřít

Výbava jako pro nevěstu

2. 12. 2008
Autor: Euro.cz

Open source program, který zatím nemá konkurenci

Běžná výbava počítače je už komukoliv dostupná zdarma. Abychom se posunuli dále, je třeba zabrousit k záležitostem poněkud odbornějším. K bitmapovému editoru Gimp, který více méně dokáže alternovat Photoshop z dílny Adobe, přidáme aplikaci Inkscape. Je opakem Gimpu, jde o vektorový grafický editor typu Adobe Illustrator nebo Corel Draw. A je povedený.
Inkscape je dle mého subjektivního názoru po Open Office asi nejpovedenější kousek z oblasti Open source, jaký se mi kdy dostal do rukou. Mimochodem, na serveru Sourceforge.net, což je jakási Mekka opensource softwaru, se programů na podobné úrovni vývoje a použitelnosti vyskytuje čím dál tím více. A to i v oblasti, kde se na první pohled komunitně vytvářenému softwaru příliš nepřeje. Příkladem může být podnikový software typu ERP, což je informační systém, který integruje a automatizuje velké množství procesů souvisejících s produkčními činnostmi podniku. Jde o výrobu, logistiku, distribuci, správu majetku, prodej, fakturaci a účetnictví. Samostatný účetní software nebo velmi dobře fungující webový obchod v tomhle úhlu pohledu už nepřekvapí.
Co vlastně Inkscape umí? Vektorový obrázek je složený z jednoduchých geometrických objektů, jako jsou body, přímky, křivky a mnohoúhelníky. Oproti rastrové grafice má vektorová některé výhody. Například je možné libovolně měnit velikost obrázku beze ztráty jeho kvality, s každým objektem v obrázku je možné pracovat odděleně a nároky na procesor i operační paměť výsledné kompozice jsou daleko menší než u rastrových obrázků. Vektorová grafika se používá zejména pro počítačovou sazbu, tvorbu ilustrací, diagramů a počítačových animací. Jejím základem je matematika. Obrázek definují křivky, které nejsou popsány jednotlivými body, nýbrž funkcemi. Matematicky vyjádřeným plochám je možné přiřadit výplň v podobě jedné barvy, rastrového obrázku, předdefinovaného vektorového vzoru nebo barevného přechodu. Nejlepším příkladem práce s vektorovým editorem je právě týdeník EURO, jehož grafická podoba na papíře vzniká právě ve vektorovém editoru. Ale také například vizitky, firemní tiskoviny, letáky, kalendáře, řezaná grafika na reklamních tabulích, polepy firemních vozidel, inzeráty, možností je nepočítaně.
Po stažení stačí k úspěšné instalaci vybrat požadované součásti z volitelné nabídky, kde je možné zbavit se nadbytečných jazykových verzí, odsouhlasit licenční podmínky a vybrat místo na disku, kam má být program umístěn. Po skončení instalace se sám spustí. Ovládání je naštěstí hodně podobné standardům typu Corel, takže první kroky v prostředí Inkscape nejsou tak frustrující jako například v příšerně uživatelsky nepřátelském Gimpu. Doporučuji v nabídce Nápověda projít návody, což jsou přímo v prostředí editoru zpracované příklady pracovních postupů, od těch nejjednodušších až po ty opravdu náročné. Pro další vzdělání je možné Googlem nalézt desítky podobných tutoriálů, v češtině jsou k dispozici na webech linuxexpres.cz a abclinuxu.cz.
Z hlediska profi použití si Inkscape dovedu představit v oblasti webové grafiky, kde jeho možnosti postačují. Reklamní agentury ještě asi nějakou dobu zůstanou při starém, protože přes veškerou vyspělost má Inkscape několik slabších míst . Například jde o menší podporu tisku, absenci podpory plotterů, používaných k řezání grafiky, horší práce s PDF a určité komplikace při importu formátů Illustratoru a Corel Draw. To však rozhodně neznamená, že pro domácí použití se program nehodí, právě naopak. Inkscape se neustále vyvíjí a tyhle drobnosti časem určitě zmizí.

Tabulka
Inkscape 0,46
adresa: http://inkscape.org

Klady
vynikající použitelnost
může konkurovat profi nástrojům
zdarma
neustálý vývoj

BRAND24

Zápory
horší překlad do češtiny

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).