Menu Zavřít

Všude samý summit

21. 10. 2011
Autor: Euro.cz

Eurozóna

BRAND24

Je možné, že se konečně blíží setkání evropských politiků, ze kterého bychom se také mohli něco dozvědět o plánu, jak zachránit evropský bankovní systém? Vrcholných schůzek ministrů, kancléřů a prezidentů už bylo tolik, že se to nezdá pravděpodobné ani v nejmenším. Čas ale běží a ve středu večer, kdy se odehraje čerstvě oznámený summit, se snad z úst Angely Merkelové či Nicolase Sarkozyho dočkáme oznámení konkrétních opatření. Mělo k tomu dojít už během uplynulého víkendu, už předem se ale objevila varování, že skutečný výsledek zatím nebude.
„Evropa má schůzku s historií,“ varoval německou kolegyni francouzský prezident. Jejich země totiž stále nedokázaly nalézt cestu k navýšení prostředků evropského záchranného mechanismu (EFSF) tak, aby do něj Němci nemuseli přispívat. Ti se totiž, jak známo, svým voličům zavázali, že jejich příspěvek nepřekročí 211 miliard eur. Merkelová bude údajně tento závazek muset porušit. Zatím hledá cestu, jak výsledný plán protlačit Bundestagem. „Žijeme v demokraciích a musíme operovat s určitými pravidly,“ kontrovala Sarkozymu.
Navíc není vůbec jisté, jakým způsobem bude onen navýšený záchranný mechanismus pracovat, aby zabránil šíření krize do zemí jako Španělsko nebo Itálie. Francouzští politici navrhovali, aby se stal bankou, a mohl si tak půjčovat od Evropské centrální banky. To německá strana pochopitelně odmítla. Ve hře je také možnost, že by EFSF poskytoval záruky na vládní dluhopisy problematických zemí, to by ale velmi pravděpodobně stálo daňové poplatníky další peníze. Podle dalšího názoru by mohl poskytovat přímé garance problémovým státům, to však zase neumožňují evropské smlouvy.
Mezitím se zvyšuje nervozita na trzích a také v zemích mimo eurozónu. Americký ministr financí Timothy Geithner už se vyjádřil v tom smyslu, že v tomto týdnu očekává od Evropy jasný výsledek. Podobné stanovisko budou pravděpodobně mít i ostatní představitelé zemí skupiny G20, jejíž summit těsně navazuje na středeční jednání eurozóny.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).