Menu Zavřít

Všechno je jen kšeft

14. 2. 2005
Autor: Euro.cz

PODNIKATEL MIROSLAV ŠIMON:Miroslava Šimona není jednoduché najít. A to i přesto, že dodává nábytek a potahy nábytkářskému gigantu IKEA. Povědomost o něm mají snad jen v Humpolci, kde sídlí jeho původní firma. Novou má v Karibiku - údajně proto, že v Česku už podnikat nechce.

Foto: Profit - Martin Siebert

PODNIKATEL MIROSLAV ŠIMON: Miroslava Šimona není jednoduché najít. A to i přesto, že dodává nábytek a potahy nábytkářskému gigantu IKEA. Povědomost o něm mají snad jen v Humpolci, kde sídlí jeho původní firma. Novou má v Karibiku - údajně proto, že v Česku už podnikat nechce. * Jak jste se stal podnikatelem, respektive co všechno tomu předcházelo? Než jsem začal podnikat, dělal jsem mistra na truhlárně. Měl jsem pod sebou asi 15 lidí - a asi bych v tom pokračoval. Ale můj nadřízený přišel s tím, že mám podepsat přihlášku do KSČ. Stalo se to asi v půlce týdne. Tak jsem mu řekl, ať mi na pátek připraví výpověď formou dohody. Bylo to někdy v polovině roku 1989. V té době už bylo možné podnikat, dokonce i zaměstnávat několik lidí. Tak jsem si vyřídil, co jsem potřeboval, a začal jsem podnikat s kamarádem. Dělali jsme nábytek. * A dařilo se vám hned od začátku?

Podnikali jsme asi rok, jenže pak už to dál nešlo. Jak se říká: dva jsou, co se týče byznysu, moc. S partnerem jsme se tedy rozešli. Začal jsem podnikat sám.

* Jak jste získal zakázku od firmy IKEA?

Udělal jsem jeden model křesla, který jsem na podzim roku 1991 nabídl v IKEA. Prostě jsem tam jel a to křeslo jim nabídl.

* To bylo tak jednoduché?

Bylo. Dnes už je to všechno jinak. Oni tou dobou hledali nějaké dodavatele, tak jsem pro ně začal pracovat.

* Jak došlo k rozšíření vaší spolupráce s nábytkářským gigantem? Podobné křeslo vyráběla také jedna švédská firma. Časem mi ale v IKEA řekli, že to moje se prodává, zatímco to druhé v obchodech zůstává. Proto jsem dostal další nabídku na spolupráci. Takhle jsem se dostal na zahraniční trh, který čítá asi 25 států světa. * Spolupracujete výhradně se společností IKEA? Ano. Vedle křesel dodáváme také židle a podobně. * Proč jste zůstal v Humpolci, když se vám začalo dařit? Jste pragmatik a využíváte levné pracovní síly, nebo je to nostalgie? Za prvé jsem se tady narodil a mám tu rodinu. Za druhé je zde pořád relativně nízká cena pracovní síly. Taky jsou tady schopní lidé - Humpolec je tradičně spojený s textilem. Prý ale hodláte v Humpolci skončit. A podnikat chcete v Karibiku. Proč? * Prostě se mi tady nelíbí. Co vás znechutilo? O politiku se sice od roku 1995 nezajímám, ale teď mi to tady vadí. Znám pár lidí, o kterých si myslím, že jsou rozumní a velmi úspěšní, a mají stejný názor jako já. Budou investovat někde jinde. * Prodáte tady svoji firmu?

Uvidíme. Chci žít tam, kde budu spokojený. Tady chci trávit převážnou část roku, ale až se mi bude chtít, třeba na zimu, tak se seberu a pojedu do Karibiku.

* Co v Karibiku?

Na jednom ostrově jsme již s přítelem vybudovali pivovar. Pracovali jsme na tom asi dva a půl roku. Ten ostrov patří pod Honduras. Tam jsou deset let daňové prázdniny, jedenáctý rok platíte daně pouze osm procent. Vaříme kvalitní pivečko z českých surovin. Tamní piva se nedají pít a jsou velmi drahá.

* Je distribuce vašeho piva úspěšná? Velmi úspěšná. Budeme expandovat. * V čem je jádro vašeho podnikatelského úspěchu?

Měl jsem to štěstí, že jsem byl ve správný čas na správném místě. Ale samozřejmě jsem také musel ukázat, že na to mám.

* Většina podnikatelů tvrdí, že jim k úspěchu pomohla poctivost při jednání a kvalita, kterou nabízejí. Vy na taková motta nevypadáte. Tyhle fráze jsou nesmysl. Všechno musí fungovat a když to funguje, tak je kšeft. O kvalitě nemluvím. Ta je daná. Dneska je to všechno o penězích a od nich se vše odvíjí. * A kam to půjde dál?

Myslím, že do pěti let bude veškerý stávající průmysl úplně někde jinde a v České republice bude jedno velké překladiště. Jako v Německu.Ten trend se odvíjí od toho, že jsme v roce 1995, 1996 likvidovali západní firmy, protože Češi, Poláci, Slováci nebo Maďaři byli levná pracovní síla. Brzy se totéž stane nám. A tentokrát je ve hře Rumunsko, Turecko a vše končí v Číně. Co my vyrobíme za dvě stě padesát korun, udělají v Číně za sto a ještě to sem dovezou.

BRAND24

MIROSLAV ŠIMON

Sice nás vřele uvítal, jinak si ale přeje, aby se o něj nikdo nezajímal. Rozhovor pro Profit je velkou výjimkou. Elegantní pětačtyřicátník, který rád dává na odiv své bohatství, bydlí v architektonickém a designovém skvostu. Hodně o něm mluví, ale vyfotit jej nás nenechal. K aktivitám Miroslava Šimona sice patří i pivovarnictví, ale sám pije pouze kvalitní vína.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).