Vše v restauraci zpracovat a nic nevyhodit. Bez obalů, bez odpadu - Euro.cz

Předplatné

  • 49x týdeník Euro
  • 30x Speciál
  • Přístup k premium článkům
  • Web bez reklam
  • Týdeník v elektronické podobě
Výhody předplatného

Přihlášení

Vše v restauraci zpracovat a nic nevyhodit. Bez obalů, bez odpadu

,
Vše v restauraci zpracovat a nic nevyhodit. Bez obalů, bez odpadu
Zdroj: Shutterstock

Zero Waste, tedy bezodpadová politika, je ideál, ke kterému začaly v několika předchozích letech směřovat progresivní světové restaurace. Některé z nich se snaží důsledně zpracovávat veškeré organické produkty, které překročí práh kuchyně, jiné jdou ještě dál.

Maximum zeleniny a ovoce se restaurace snaží vypěstovat na vlastních zahradách a v sadech, které hnojí kompostem ze zbytků z kuchyně. Nemají odpadkové koše, zboží, jež musejí nakoupit, berou výhradně ve vratných obalech od omezeného počtu dodavatelů, s nimiž mají osobní vztah založený na důvěře v kvalitu surovin.

Interiéry podniků jsou často z upcyklovaných (starých a nepotřebných přeměněných na nové s vyšší užitnou hodnotou) nebo recyklovaných materiálů, řeší se dokonce i energie využívané při provozu. Například britské Silo šlo tak daleko, že ze střepů láhví od vína, kterým se nedokázalo vyhnout, vyrábí nádobí. Zero Waste trend má celou řadu aspektů a důsledné zpracování vstupních surovin je jen jedním z nich.

Restaurace v České republice jsou teprve na začátku dlouhé cesty. Čím dál víc se jich hlásí k lokálnímu původu surovin, se kterými v kuchyni pracují. Často až absurdně odkazují na to, že vaří domácí jídla jako od babičky. Ale příliš nepřemýšlejí nad tím, že ty mytické babičky dávaly suchý chleba králíkům, zbytky od jídla slepicím, skořápky od vajec využívaly jako hnojivo a co opravdu, ale opravdu nenašlo jiné využití, to šlo na kompost a oklikou se vrátilo zpět na zahradu.

Ke změně myšlení možná provozovatele restaurací přivede aktuální krize, kterou gastronomie odnáší v opravdu velké míře. Opětovné zavření podniků takřka ze dne…

Článek je součástí sekce Premium a je dostupný jen pro předplatitele

Už máš předplatné?