Menu Zavřít

Vše klape, tak se na to podíváme

14. 2. 2008
Autor: Euro.cz

Komu má prospět připravovaný tendr na bankovní služby?

Přes Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), „pošťáka“ agrárních dotací, protečou ročně desítky miliard korun. Každým rokem suma peněz narůstá, letos se blíží čtyřiceti miliardám. Pro banky je taková platební agentura jistě hýčkaným zákazníkem. Dlouhodobě pro ni pracují Komerční banka a UniCredit Bank (dříve HVB Bank), které se o servis pro státní fond dělí přibližně rovným dílem. „Jsme s nimi spokojeni, vše běží, jak má,“ hodnotí osvědčené dodavatele ředitel SZIF Tomáš Révész. Přesto hodlá vypsat otevřené výběrové řízení na bankovní služby, spočívající ve vedení účtu, v platebním styku a případném poskytování úvěrů na intervenční nákupy přebytků, které nejsou v poslední době ani v blízké budoucnosti aktuální.

Od skříní po banky.

Révész a jeho ekonomický náměstek Oldřich Černoch tvrdí, že k rozhodnutí uspořádat veřejnou soutěž dospěli sami bez jakýchkoliv tlaků či doporučení. „Jsme státní instituce a měli bychom mít vše vysoutěžené podle zákona o zadávání veřejných zakázek. Nevím, jestli někdo takto banky vybírá, ale mně to připadá rozumné,“ říká šéf SZIF. Náměstek ho doplňuje: „Touto formou se ptáme, zda je současná spolupráce s bankami dobrá. V loňském roce jsme si prověřovali oblast po oblasti, ve výběrovém řízení jsme řešili rekonstrukci budovy, dodávky kancelářských potřeb, nábytku, nákup vozidel, služby mobilních operátorů, výrazně jsme snížili cenu pojištění. Veřejná soutěž nám přinejmenším ukazuje ceny na trhu, nyní přicházejí na řadu finanční služby, což bude jistě náročnější.“

Soutěžní impulzy.

Topolánkova vláda vyslala Révésze do vedení fondu v polovině minulého roku. Jeho nominaci tehdy zdůvodňoval resortní ministr Petr Gandalovič (ODS) mimo jiné slovy: „Fond potřebuje nové impulzy a oživení činnosti, což si od pana Révésze slibujeme. Jeho rozsáhlé zkušenosti v bankovnictví budou pro fond velkým přínosem.“ Révész předtím působil ve společnosti Kappa, v České exportní bance a Českomoravské záruční a rozvojové bance. „V minulosti se řada bank zajímala o spolupráci s fondem a my jim odpovídali, že smlouvy s bankami máme,“ vzpomíná náměstek Černoch. Na státní fond přišel v listopadu 2003, kdy pro SZIF již Komerční banka a HVB Bank pracovaly.

Státní exkluzivita.

„Smlouvy s bankami jsme měli vždy nastavené exkluzivně a cenové podmínky se každý rok aktualizovaly. Proti ostatním jsme měli velké výhody, ale nemohu posoudit, zda se od mého odchodu něco změnilo,“ říká dlouholetý ředitel SZIF Jan Höck, který byl z funkce odvolán na podzim 2006. Jak také poznamenal, fondu nikdo nikdy nevyčítal, že by banky byly vybrané nestandardním způsobem. „Žádná zmínka nezazněla ani při náročné akreditaci SZIF na platební agenturu před vstupem do Evropské unie,“ zdůraznil Höck. Akreditaci udělovalo ministerstvo financí, které chystaný tendr na dodavatele bankovních služeb nechce hodnotit. „Považujeme tuto záležitost za součást vnitřního chodu fondu,“ uvedl Jakub Haas z oddělení komunikace. Předseda dozorčí rady SZIF Zdeněk Mach (ODS) o chystaném tendru ani neví. „K poslednímu rozpočtu fondu, který byl perfektně rozvedený do jednotlivých položek, nezazněla žádná výhrada,“ vzpomněl si. Z vyjádření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) vyplývá, že on by fondu dnešní „nevysoutěžené“ banky nevyčítal. „Jestliže zadavatel hodlá uzavřít smlouvu na zajišťování bankovních služeb, měl by tak učinit podle zákona o veřejných zakázkách. Nelze však automaticky dospět k závěru, že zadavatel, který má smlouvu uzavřenou, jedná v rozporu se zákonem,“ sdělil mluvčí ÚOHS Kristián Chalupa.

Vítěz může být jen jeden.

„Hodnotící kritéria budou nastavena tak, aby vedla k ekonomické výhodnosti nabízených bankovních služeb pro fond,“ odpovídá Révész na otázku, zda tendr povede k finančním úsporám. Na pomoc při přípravě zadávací dokumentace povolal firmu BDO Prima CA, člena mezinárodní auditorské společnosti BDO. „Dokonale nás zná a popsala potřebu fondu po bankovních službách,“ uvedl Révész. BDO Prima CA je certifikačním orgánem pro ověřování účetnictví, financování a hospodaření s evropskými prostředky, distribuované prostřednictvím SZIF. „Nyní diskutujeme o formě výběrového řízení. Je velmi náročné vše připravit tak, abychom se vyvarovali chyb a aby nemusel je řešit ÚOHS. Zadání musí být jednoznačné a pro nás vyhovující,“ zdůrazňuje Révész. Poznamenává, že vše směřuje k otevřenému řízení s využitím rámcové smlouvy a výběru jediné banky, která předloží nejlepší nabídku. Mohla by jí být třeba Komerční banka, naznačují informace týdeníku EURO, kterým by nahrávalo i vyjádření náměstka Černocha ke smyslu tendru: „Chceme mít jistotu. Nikdo neřekl, že chceme měnit banku a nejsme spokojeni.“

Vzájemné poměřování.

Současné rozdělení služeb mezi dva bankovní domy význačnému zákazníkovi umožňuje, aby oba dodavatele vzájemně porovnával a dotlačil je k co nejlepším cenám. Naváže-li vztah jen s jedním finančním ústavem, výhodu konkurenčního prostředí ztrácí. „Na SZIF se díváme jako na součást státu a dáváme mu prvotřídní podmínky, na kterých už není co zlepšovat,“ je přesvědčen Dušan Hladný, ředitel divize korporátní klientely UniCredit Bank. „Fond má od nás dobrý servis, naše klienty ale nekomentujeme,“ odpověděla mluvčí Komerční banky Romana Ondrůšková. Předpokládá, že případného tendru se podobně jako jiných rádi zúčastní, ale otázka je předčasná – zatím nebyl vypsán a nejsou známé podmínky. Ředitel Révész tvrdí, že prozatím není dokončen výběr nejvhodnější firmy, kterou fond pověří uspořádáním tendru: „Teprve zvažujeme výběr nezávislé společnosti z okruhu těch, které mají zkušenosti s podobnými tendry.“ Zdroje týdeníku EURO hovoří o tom, že zakázku by fond údajně mohl přihrát firmě Cautor Consulting, kterou založil a vede Michal Hrubý. A může jít o pouhou náhodu, že Hrubý a Černoch mají shodnou pražskou adresu a jako sousedé se pravděpodobně potkávají. Na dotazy týdeníku EURO ohledně získání zakázky šéf Cautor Consulting nereagoval.

Pokrytí shora.

Tendr státního fondu zřejmě přiláká řadu bank a nelze vyloučit, že někteří z neúspěšných zájemců soutěž napadnou. Stačí připomenout výběr finančního manažera, kterého pro správu evropských peněz předloni hledalo ministerstvo financí. Česká spořitelna jako dosavadní správce se nechtěla smířit s tím, že po neúspěchu v tendru o svou roli přišla, odvolávala se a vše se vleklo asi rok a půl. Ministr Gandalovič kroky fondu hájí: „Tendr považuji za potřebný, protože se domnívám, že musíme postupovat v souladu se zákonem o veřejných zakázkách.“ Otázku, zda se neobává rizika, že by se mohlo narušit vyplácení miliardových dotací, ponechává bez komentáře.

praporek 1: „Jsme státní instituce a měli bychom mít vše vysoutěžené podle zákona o zadávání veřejných zakázek,“ říká šéf SZIF

BRAND24

praporek: 2: Současné rozdělení služeb mezi dvě banky fondu umožňuje, aby je dotlačil k co nejlepším cenám

Popisek: Chystá tendr. Šéf Státního zemědělského intervenčního fondu Tomáš Révész

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).