Menu Zavřít

Vrchní soud se ve sporu o smlouvy postavil na stranu Fashion Areny

7. 3. 2018
Autor: Prague The Style Outlets

Outletové centrum Fashion Arena Prague Outlet v Praze smí nadále ve smlouvách s nájemci užívat tzv. doložky o dosahu, které zakazují obchodníkům otevírat v blízkosti další outletové prodejny. Vrchní soud v Praze totiž zrušil předběžné opatření, kterým soud nižšího stupně dříve zakázal používání těchto doložek.

Společnost Via FAOC, která arénu provozuje, nyní zvažuje, zda bude vymáhat náhradu škody, která jí byla předběžným opatřením způsobena. Spor mezi centrem a nájemci se dostal i k antimonopolnímu úřadu.

„Věřili jsme, že předběžné opatření bude zrušeno, neboť jde o naprosto běžnou praxi v našem segmentu napříč evropským trhem. Doložky o dosahu v nájemních smlouvách v outletových centrech jsou zde za účelem ochrany značných investic pronajímatelů,“ uvedla ředitelka centra Lenka Čapková. Doložky jsou podle ní ve smlouvách s nájemci od otevření centra.

Obchodníci by díky doložce např. nemohli otevřít své pobočky v plánovaném outletovém centru Prague The Style Outlets, které se má letos otevřít u pražského letiště. Doložky zakazovali značkám otevírat outletové prodejny v rádiusu stanoveném dojezdem 60 až 90 minut.

„Postup vlastníků Fashion Areny je zjevně protisoutěžním chováním. Namísto toho, aby boj o pozici na trhu probíhal regulérním způsobem, snaží se majitel Fashion Areny svou pozici pojistit zakázaným postupem,“ řekl v lednu deníku E15 jednatel Prague The Style Outlets Martin Kubišta.

Fashion Arena Prague Outlet v pražských Štěrboholech nabízí na ploše 25 tisíc metrů čtverečních 116 obchodů a sortiment více než 200 světových i domácích značek.

BRAND24

V Česku fungují jen dvě velká outletová centra, kromě pražské Fashion Areny je to i Freeport Fashion Outlet v Hatích u Znojma. Otevření dalšího centra Prague The Style Outlets jeho vlastníci v posledních letech již několikrát odložili. Centrum má nabídnout postupně až 190 obchodů a 2400 parkovacích míst. Celková obchodní plocha bude 30 tisíc metrů čtverečních.

V budově Prague The Style Outlets mělo původně fungovat outletové centrum Galleria Moda, projekt ale zkrachoval ještě dříve, než začal. V roce 2013 centrum v rámci konkurzu koupila společnost Dreitonel, která se přejmenovala na The Prague Outlet. Další velké outletové centrum se řadu let připravuje u Benešovic na dálnici D5.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).