Menu Zavřít

Volkswagen loni prodělal rekordních 1,6 miliardy eur

22. 4. 2016
Autor: ČTK/AP

Německý automobilový koncern Volkswagen vykázal kvůli nákladům spojeným s emisním skandálem nejvyšší celoroční ztrátu v historii podniku. Firma oznámila, že loni hospodařila s čistou ztrátou 1,6 miliardy eur (přes 43 miliard Kč).

V roce 2014 přitom Volkswagen vydělal téměř 11 miliard eur. Automobilka rovněž ohlásila prudké snížení dividendy a odklad zveřejnění výsledků interního vyšetřování skandálu.

Náklady související s emisním skandálem loni Volkswagen připravily o zhruba 16,2 miliardy eur. Firma uvedla, že hodlá za loňský rok vyplatit dividendu 0,11 eura na kmenovou akcii. Za rok 2014 přitom akcionáři obdrželi 4,80 eura na akcii.

Odbyt automobilů z koncernu Volkswagen, do kterého patří rovněž česká Škoda Auto, loni klesl o dvě procenta na zhruba deset milionů vozů. Celkové tržby společnosti nicméně stouply o více než pět procent na 213,3 miliardy eur.

Čeká se pokles tržeb

V letošním roce očekává automobilka pokles tržeb. Věří však, že se jí podaří vrátit k zisku. Odbyt by měl zůstat zhruba na loňské úrovni, napsala agentura DPA.

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) loni v září Volkswagen obvinila, že do vozů s naftovým motorem instaloval software umožňující při testování skrývat vysoce nadlimitní hodnoty toxických oxidů dusíku. Volkswagen pak přiznal, že software instaloval po celém světě do zhruba 11 milionů naftových aut, včetně asi 1,2 milionu vozů Škoda Auto.


Čtěte také:

BRAND24

Volkswagen se v USA dohodl na řešení emisního skandálu

Mitsubishi přiznala manipulace při testech se spotřebou paliva

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).