Menu Zavřít

Volby na Ukrajině vzbudily velmi opatrné naděje

30. 10. 2014
Autor: čtk

Ukrajina má nový parlament, premiérem zřejmě zůstane Arsenij Jaceňuk a běží jednání o nové vládě. Radikální nacionalistické síly ve volbách neuspěly, v čemž například komentátorka německého listu Tageszeitung spatřuje naději. Nicméně úkolů leží před budoucí vládou řada a jejich plnění nebude lehké. Server The Interpreter provozovaný západním neziskovým Institutem pro moderní Rusko upozorňuje také na nebezpečí, že prezident Putin se s výsledkem voleb tak snadno nesmíří.

The Interpreter: Putinovy další kroky nebudou hezké

Vladimir Putin nedokázal narušit volby na Ukrajině, nedokázal získat dostatečnou podporu pro proruské politické síly ani nevyprovokoval Ukrajince k volbě nacionalistických extremistů, což by Moskva ráda využila k diskreditaci Ukrajiny na Západě. Putin proto bude mít nutkání opět na Ukrajině vystupňovat násilí, aby zemi udržel mimo evropský kurz. V mnoha ohledech si Putin za ukrajinskou volbu může sám. Jeho anšlus Krymu a agrese na jihovýchodě pomohly sjednotit Ukrajinu jako nikdy.

Skoro by se dalo říci, že jako byl Stalin největším budovatelem ukrajinského státu, když k němu přidal tak velké území, tak Putin je největším budovatelem ukrajinského národa. Konec příběhu to ale zdaleka není. Putin má karty, s nimiž může hrát, jak uvnitř nového ukrajinského parlamentu, tak na ulicích ukrajinských měst. A je velmi pravděpodobné, že už plánuje, jak je využít.

Boris Sokolov v komentáři pro server Grani.ru zdůrazňuje, že v nové Radě je velmi málo proruských poslanců. Ale Moskva skoro určitě zkusí rozdmýchávat osobní konflikty, jak to učinila už dříve v případě Viktora Juščenka a Julije Tymošenkové, jejichž boj pomohl k moci Viktoru Janukovyčovi. Podle Sokolova udělá Putin „všechno, aby vytvořil a prohloubil propast mezi Porošenkem a Jaceňukem“, což by mu umožnilo „paralyzovat ukrajinský parlament a vládu a uvrhnout Ukrajinu do chaosu“.

Co už Sokolov neříká a co je velmi nebezpečné, je fakt, že na Západě je mnoho sil, které by rády viděly kompromis mezi Moskvou a Kyjevem a od Ukrajiny očekávají ústupky, které by v důsledku znamenaly pro zemi vládu chaosu. Což je přesně to, v co Putin doufá. Pouze jednotná fronta demokratů na Ukrajině a demokracií na Západě může naplnění jeho tužeb zabránit.

Die Tageszeitung: Záblesk naděje v Kyjevě

Že tak nechutná uskupení, jako jsou Pravý sektor, Svoboda či Radikální strana Olega Ljaška, s největší pravděpodobností nebudou hrát v novém ukrajinském parlamentu významnější roli, je dobrou zprávou ukrajinských voleb. Přesto by se měli všichni, kteří dnes slaví vítězství takzvaných proevropských sil, držet zpátky. Jistě není pochyb o tom, že nová vláda bude držet bruselský kurz.

To však zdaleka nemusí znamenat, že premiér Arsenij Jaceňuk, který zřejmě zůstane v úřadu, dokáže a chce se svým týmem prosadit demokratické reformy a vyřešit ozbrojený konflikt na východě země. Právě Jaceňuk na rozdíl od prezidenta Petra Porošenka upoutal ve volební kampani spíše agresivní nacionalistickou a protiruskou rétorikou než umírněným tónem. Pro mnoho Ukrajinců bylo vhození hlasu do urny spojeno s nadějí na brzké vyřešení situace v zemi. Tento vzkaz od voličů musí vláda brát velmi vážně a měla by usilovat o dialog s lidmi v Luhansku a Doněcku.

Evropská unie musí tuto snahu podporovat. Nejen penězi, ale také jednoznačným přístupem vůči Rusku, které v Donbasu stále fouká do ohně. Přesto skutečnost, že Moskva reagovala na výsledek voleb s úlevou, by mohla být zábleskem naděje.

SME: Dvoje volby, jeden rozklad

Příměří je vyhlášeno, ale neplatí. Ani mezi vojáky na východě Ukrajiny, ani mezi politiky a diplomaty v Moskvě a v Kyjevě. Střílí se na obou frontách. Čeho chtějí proruští separatisté dosáhnout zbraněmi, to zkouší ruský ministr zahraničí Lavrov prostřednictvím rozhovorů pro média. Dělá vše, aby uzemní celistvost Ukrajiny padla. Lavrov jako nekorunovaný mluvčí prezidenta Putina to teď ukazuje odlišným přístupem ke dvojím volbám v cizí zemi. Parlamentní volby na Ukrajině Rusko uznalo až poté, co Ukrajinci odvolili, a nešetřilo kritikou.

Víkendové volby ve dvou samozvaných republikách na východě téhož státu Rusko uznává ještě dříve, než do volebních uren spadly první hlasy. Lavrov se těší na výsledky voleb, které EU, USA i Kyjev označují za ilegální, protože se konají na území dvou neuznaných republik. Kyjev, Moskva i separatisté se odvolávají na dohody z Minsku. Ty mluví o „místních volbách“, které v Doněcku a Luhansku vytvoří „dočasné orgány“ samosprávy.

Separatisté o samosprávu nestojí. Chtějí samostatnost a vítězství ve volbách, na které se Moskva tak těší, jim v tomto postoji dá za pravdu. Po dvou volebních víkendech bude příměří oficiálně vyhlášeno, ale platit bude ještě méně než před nimi. V Kyjevě budou sestavovat koalici proevropští politici, na východě Ukrajiny se budou separatisté domáhat samostatnosti už nejen se zbraněmi, ale i s lídry potvrzenými vůlí lidu. Na tu Rusko dá vždy, když se mu to hodí. Jako třeba při rozkladu Ukrajiny.

The New York Times: Naděje a tvrdá práce

Že většinu křesel v ukrajinském parlamentu získají prozápadní síly, se očekávalo vzhledem k tomu, že Krym a proruská území se voleb neúčastnily. Důležité je, že země má nyní legitimního prezidenta a parlament oddané reformám a západním hodnotám. To ale nezaručuje jednotnou vládu. Ať z vyjednávání vzejde jakýkoli tým, bude čelit velkým výzvám: prázdné pokladně, bolestivým reformám, shánění paliva k přežití nadcházející zimy. To vše, zatímco na východě země pokračují boje.

Nový parlament si prostě nemůže dovolit spadnout zpátky do vnitřních bojů a korupce, které rámovaly ukrajinskou politiku v minulých letech. Vyřešení rozdílů mezi více „jestřábím“ premiérem Jaceňukem a umírněnějším prezidentem Porošenkem a zformování efektivní vlády může nějaký čas trvat, jenže čas je něčím, čeho se Ukrajině nedostává. Podmínky kriticky důležité půjčky od MMF a také většina veřejnosti volají po rychlých reformách a protikorupčních opatřeních. Ale nejdůležitější reforma, radikální omezení rozbujelé byrokracie, nutně narazí na houževnatý odpor, zatímco ekonomika je v krizi a zima naléhavě tluče na dveře.

Jakákoli protikorupční kampaň bude zároveň znervózňovat mnoho politicky aktivních a mocných oligarchů. Na této kritické křižovatce je takřka povinností Evropské unie i USA poskytnout Ukrajině rychlou a velkorysou pomoc.


O ukrajinských volbách čtěte také:

Jednání na Ukrajině se rozjíždějí, Jaceňuk zve do vlády i Tymošenkovou

CONTENT24

K urnám na Ukrajině přišla půlka voličů

Lavrov: Moskva uzná volby separatistů na východě Ukrajiny

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).