Menu Zavřít

Vodnická i Wassermannova

20. 2. 2009
Autor: Euro.cz

Na dveře družstva zaklepal exekutor a chce sto milionů

Dlouhý a složitý případ Pražského stavebního bytového družstva (PSBD), které bylo v lednu pravomocně odsouzeno k zaplacení sto milionů korun a na jehož majetek byla v února nařízena exekuce, patří do kategorie smutných příběhů. V devadesátých letech družstvo tunelovalo tehdejší vedení v čele s Karlem Vašíčkem. Od roku 2003 jej řídí Michal Lurie. Ten se za více než pět let nedokázal dohodnout s věřitelem, jímž je firma Frenn Trading, na způsobu řešení pohledávky, která začínala úvěrem 17,5 milionu korun a nyní se kvůli jeho nesplácení vlivem úroků a úroků z prodlení dostala již na 100 milionů korun. Proti pravomocnému rozsudku Městského soudu v Praze z listopadu 2008 o povinnosti zaplatit 100 milionů podalo družstvo sice dovolání k Nejvyššímu soudu, ale to nemá odkladný účinek. Proto následovalo nařízení exekuce a ustavení exekutora, jímž se stal Juraj Podkonický. Exekutor již vydal exekuční příkazy, a tak jsou účty i nemovitý majetek družstva obstaveny. Rozhodnutí o exekuci se ale zatím nepodařilo doručit představenstvu družstva, které bude poté mít patnáct dnů na podání odvolání. V těchto dnech tedy vrcholí nejistota družstevníků, zda přijdou či nepřijdou o své byty, neboť těch sto milionů korun PSBD nemá. Bytové domy PSBD se táhnou v ulicích Vodnická i Wassermannova, možná ale už brzy budou mít jiného pana domácího.

BRAND24

EXEKUTOR ZA ROHEM „Ústavní soud rozhodl, že na základě práva legitimního očekávání nelze bránit družstevníkům, kteří mají vyrovnány všechny své závazky vůči bytovému družstvu, aby jim byl jejich byt převeden do osobního vlastnictví. Pokud tedy družstevníci mají všechny své povinnosti vůči družstvu splněné a v zákonné lhůtě požádali o převod bytu do osobního vlastnictví, o své byty nepřijdou. Družstvo má ale ještě byty, v nichž nebydlí družstevníci, ale které samo vlastní a pronajímá, a z jejich prodeje a z prodeje dalšího nebytového majetku bude uspokojena pohledávka věřitele,“ říká právní zástupce Frenn Tradingu Petr Voříšek.
Předseda družstva Lurie si ale tímto není jist. „Exekutor se snaží prodat celé družstvo jako podnik, a pokud se mu to povede a nabyvatelem bude třeba nějaká akciová společnost, tak ta už nebude mít povinnost převádět lidem byty do osobního vlastnictví. Obávám se, že Frenn Trading se skrze prodej celého podniku bude snažit získat nejen oněch přisouzených sto milionů korun, ale celý majetek družstva, jenž má hodnotu zhruba tři čtvrtě miliardy korun,“ říká Lurie. „Pohledávky Frenn Tradingu za PSBD činí aktuálně asi 125 milionů a Frenn Trading má zájem pouze o jejich úhradu, nikoli o celý majetek družstva. Úroky ale stále nabíhají,“ reaguje Voříšek.

ČÍ JE TEN ÚČET Pohledávka má počátek v roce 1996 v 17,5milionovém úvěru od IPB, odkud jako nesplácený přešel přes ČSOB do České konsolidační agentury, od níž ho v balíku s dalšími pohledávkami koupila společnost EC Group. Od ní tuto pohledávku získal dnešní věřitel Frenn Trading.
Lurie, za jehož předsedování od září 2003 dluh narostl o 36,9 milionu korun, říká, že vinu na tom nese Obvodní soud pro Prahu 5 a také společnost Frenn Trading. „Paní soudkyni trvalo 51 měsíců, než nařídila první jednání! Za tu dobu narostl náš údajný dluh o 30 milionů korun. A společnost Frenn Trading nám nikdy nedala možnost dluh zaplatit. V hotovosti takhle velkou částku platit nelze kvůli zákonu proti praní špinavých peněz a číslo účtu nám nikdy nesdělila!“ tvrdí Lurie.
Jak dlouho trvá soudům rozhodování, je ale všeobecně známé. Není to dobrý stav, a většinou liknavost soudů vadí spíše věřitelům než dlužníkům, každopádně s tím však PSBD mělo počítat. Lurieho námitka, že nevěděl, kam zaplatit, je tragikomická. Číslo účtu, na který má závazek vůči společnosti Frenn Trading uhradit, bylo PSBD prokazatelně písemně sděleno již v červenci 2003.
Lze rozumět zoufalství družstevníka, kterého předchozí a dnes již mrtvý předseda okrádal. Jenže to nic nemění na tom, že družstvo si před lety vzalo bankovní úvěr, který utratilo a bance nesplatilo, po léta se bránilo problém s novým věřitelem vyřešit dohodou a dnes mu klepe na dveře exekutor s pravomocným rozsudkem.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).