Menu Zavřít

Vodafone kupuje Oskara

21. 3. 2005
Autor: Euro.cz

TŘESK NA MOBILNÍM TRHU Největší mobilní operátor na světě - britský Vodafone - převezme českou trojku Oskara a rumunskou jedničku MobiFon. Jejich koupě ho přijde na 3,5 miliardy dolarů. Červené usmívající se logo Oskara možná brzo zmizí z českých zemí.

TŘESK NA MOBILNÍM TRHU

Největší mobilní operátor na světě - britský Vodafone - převezme českou trojku Oskara a rumunskou jedničku MobiFon. Jejich koupě ho přijde na 3,5 miliardy dolarů.

Červené usmívající se logo Oskara možná brzo zmizí z českých zemí. Firmu totiž kupuje největší mobilní operátor na světě, britská společnost Vodafone. Ta kanadskému majiteli Telesystem International Wireless nabídla za Oskara s MobiFonem 3,5 miliardy dolarů (přibližně 77 miliard korun).

BRAND24

V rumunském operátoru už přitom Vodafone patří 21 procent. Včetně dluhů, které po obou firmách převezme, zaplatí Britové 4,4 miliardy dolarů (97,4 miliardy korun).

Vstup nového majitele určitě přinese výrazné změny na českém mobilním trhu. Přijdou nové typy telefonů, patrně ještě přitvrdí cenová válka a především budou zavedeny nové služby. Vodafone totiž patří ke světovým lídrům v oblasti sítí třetí generace (UMTS) a není vyloučeno, že bude chtít nástup této technologie urychlit i v Česku. Oskar už kvůli tomu nedávno zakoupil UMTS licenci, byť ji několik let odmítal jako zbytečnou. O obchodu se spekulovalo prakticky od zahájení provozu Oskara, přičemž padala nejrůznější jména zájemců. Předminulý týden se Vodafone přiznal, že právě on chce vstoupit do Česka přes zdejšího nejmladšího operátora. Tuzemský trh se tak změní z regionálního rybníčku na globální. Kromě mezinárodních firem Vodafone a T-Mobile už bude bez silného zahraničního partnera jen Eurotel. Ale i to se možná brzy změní. V probíhající privatizaci Českého Telecomu je totiž jedním z největších favoritů France Telecom, který vlastní dalšího významného mobilního operátora - Orange. Obchod ještě podléhá schválení regulačních orgánů nejen v Česku a Rumunsku, ale také v Evropské unii. Pokud budou všichni regulátoři souhlasit, Vodafone by měl přijít do Česka definitivně v září.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).