Menu Zavřít

VODA NENÍ VÍNO

5. 12. 2001
Autor: Euro.cz

Středomořské chutě a vůně na Malé Straně

Restauraci Bazaar najdete v Nerudově ulici na vycházkové trase mezi Malostranským náměstím a Hradem, ve dvoře typického malostranského domu. Jakmile do podniku vstoupíte, ocitnete se v rozlehlých prostorách románského sklepa zahaleného do přítmí. Na stolech a po stranách schůdků plápolají svíčky, stropní oblouky jsou lemovány rozvěšenými elektrickými světýlky, na stěnách visí lampičky dokazující, že v jednoduchosti je krása: přes menší kovový širm je pouze lehce přehozen kus hnědého papíru, jímž jsou rovněž potaženy stoly. Kov vůbec hraje v Bazaaru dominantní roli: poličky, zábradlí, lampičky na stolech, vše železné, stolky vynikají jednoduchostí, židle jsou v tom nejlepším smyslu „obyčejné“ thonetky a na lavicích leží pestrobarevné polštáře.
Ve skříňkách podél místnosti jsou láhve, pohárky a skleničky, stěny lemují zrcadla a nad vchodem do kuchyně, ozdobeném cibulí a česnekem, visí něco na způsob tureckého baldachýnu. Celým prostorem se line vůně čerstvě upečeného a správně okořeněného arabského chleba. Ve vedlejší místnosti se potom nachází krásně vymalovaný bar, jenž je mezi pražskými milovníky dobrého pití v současné době velmi oblíbený, protože tam můžete dostat prakticky každý drink, na jaký si vzpomenete. Zkrátka restaurace působí zčásti jako šantán, zčásti jako turecký bazar.
Už jsme se zmínili o tom, že v Bazaaru sázejí především na jednoduchost a decentní osvětlení. Na každém ze stolů hoří svíčka, přehledné jídelní a nápojové lístky jsou položeny na talířích. Obrázek doplňují vinné sklenky z hladkého skla, takže celkový dojem nemá chybu. Pouze nabídka moučníků by snad být nemusela vyvedená křídou na zrcadlech.
Přestože Bazaar není během dne zcela zaplněn, je lépe objednat se předem. V restauraci se totiž občas konají tiskové konference nebo soukromé party. Pro případné čekající hosty je k dispozici místo u baru a hned u vchodu také jídelní i nápojový lístek. Styl velmi dobře doplňuje reprodukovaná hudba především středomořské provenience, přičemž některé večery se návštěvníci mohou pobavit i při hudbě „naživo“.
Díky tomu, že jsme na oběd přišli po dvanácté hodině, kdy v podniku nebylo příliš mnoho hostů, mohli jsme si vybrat stůl podle vlastního uvážení. Zvolili jsme ten u velkého akvária, ve kterém se zvolna pohybovali obří kanadští humři. Pokud vás jejich pohyb obzvláště upoutá, můžete si je objednat pečené s česnekovým a bylinkovým máslem a zeleninou za 2970 korun. Nutno podotknout, že cena to není nijak přemrštěná, neboť jeden takový humr se běžně prodává za dva tisíce korun.
Jídelní lístek ležel na stole, a tak jsme v klidu začali vybírat, zatímco k nám pohotově dorazil číšník, který nabídl pití a přinesl vynikající chléb spolu s olivovým olejem. Dali jsme si campari se sodou, servírované vzápětí v jednoduché skleničce a ozdobené citronem. Bylo výtečné.
Pozastavit bychom se však chtěli u zcela neobvyklých cen vody. V Bazaaru stojí perlivá stolní voda 49 korun, mattonka 59, a minerálku Perrier dostanete dokonce za 89 korun, za které lze objednat sklenku sherry nebo campari! Ceny dalších nápojů a pokrmů byly přímo úměrné kvalitě restaurantu a skutečnosti, že všechny suroviny byly čerstvé. Obsluha navíc znala složení jídla, které bylo krásně nazdobené, chutné a byl ho dostatek. Řecký salát byl s množstvím ovčího sýra, kuřecí špíz souvlaki byl výtečně okořeněn a doplněn obrovskými kusy v páře vařené zeleniny s rýží. Ocenili jsme i to, že v silném hovězím vývaru nebyla mražená zelenina, ale čerstvá. Kuchař je ve středomořském Bazaaru opravdový specialista na chuti a vůně Řecka, Tuniska, francouzské Provence a Itálie.
Bazaar má navíc výhodu, že nabízí moravské a provensálské rozlévané víno, takže pokud se host právě necítí na celou lahev, může si objednat třeba půl litru. Půllitr provensálského stojí 245 korun, za 395 korun je pak k dispozici Cuvée Spéciale Bazaar Méditerranée. Co se týče nabídky vín, nikde jinde jsme se zatím nesetkali s takovým věkovým rozpětím jako v Bazaaru. Luxusní ročník 1947 i poslední 2000 jsou zastoupeny tím nejlepším, co mohl sklepmistr vybrat. Proč se ale nad vinným lístkem složeným pouze z moravských vín objevil nadpis Česká vína, je záhadou. S podáváním nápojů se obsluha vyrovnala se ctí. Číšníkům a servírkám ostatně lze vytknout snad pouze to, že si nemuseli přímo „na place“ vyprávět zážitky z předešlého večera. V poloprázdné restauraci to rušilo.
Ke sklence koňaku nebo čtyřicetiletého portského jsme mohli na závěr ochutnat fíkový, jahodový, jablečný, meruňkový nebo ovocný originální tabák naložený v medu z originální vodní dýmky a „vychutnat si atmosféru tajemných zákoutí“ za 198 korun pro dvě osoby.
Po žádosti o vystavení účtu nám servírka v krásném kovovém poháru donesla přehledný součet a nabídla, abychom si napsali pohledy. Další speciální službou Bazaaru totiž je rozesílání pohlednic po České republice zdarma. Rádi jsme její nabídky využili.

Restaurace Bazaar
Nerudova 40, Praha 1
telefon: 575 350 50
fax: 575 348 48
e-mail: info@restaurantbazaar.cz
www.restaurantbazaar.cz Otevírací doba: každý den od 12 do 24 hodin
Počet míst: 60 plus letní terasa
Druh kuchyně: středomořská
Platba kartou: všech bank
Jazykově vybavená obsluha: zběhlá ve světových jazycích
Jídelní lístek: čeština, angličtina, italština, němčina
Původ vín: Morava, Francie, Španělsko, Itálie

Hodnocení restaurace
Atmosféra, pohodlí, estetika: 9 bodů z 10
Prostírání: 9 bodů 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 8 bodů z 10
Chování personálu 7 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů: 18 bodů z 20
Celkem: 51 bodů ze 60

Výběr z jídelního lístku
Andaluze gaspacho - chladná osvěžující zeleninová polévka - 95,-
Salát Méditerranée s kousky pošírovaného kuřete, ovocem a krevetkami – 190,-
Gratinovaná špenátová roláda plněná krevetkami s medovo-tomatovou omáčkou - 490,-

BRAND24

Hlavní jídla
Cous cous a la Marrakesch z jehněčí kýty, zelenina - 350,-
Pstruh plněný datlemi a mandlemi a la Isak s estragonovou omáčkou a rýží - 475,-

Výběr z vinného lístku
Rulandské šedé, ročník 1989, víno Mikulov - 780,-
Veltlínské zelené, 1960, Hodonice na Znojemsku - 9260,-
Veltlínské zelené, ročník 1947, Znojmo, vynikající představitel ročníku století oceněný roku 1963 v Bratislavě zlatou medailí – 97 300,-
Chateauneuf du Pape, ročník 1998, Mont Redon - 1950,-
Chablis Grand Cru, ročník 1994, Chateau de Viviers - 2790,-
Conde de Valdemar, ročník 1994, Gran Reserva Rioja – 1590,-

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).