Menu Zavřít

Vlastník Volkswagenu je vyšetřován kvůli manipulacím s akciovým trhem

10. 5. 2017
Autor: čtk

Prokuratura ve Stuttgartu začala vyšetřovat německou společnost Porsche Automobil Holding SE, která kontroluje skupinu Volkswagen, kvůli podezření na manipulaci s trhem. Zastupitelství uvedlo, že tak učinilo na podnět německého úřadu pro dohled nad finančním trhem BaFin, který obvinil členy představenstva holdingu z možného manipulování s akciovým trhem. Případ souvisí s tím, jak vedení automobilky Volkswagen v roce 2015 informovalo o emisním skandálu.

Jan Holzner z úřadu stuttgartského prokurátora řekl, že stížnost úřadu BaFin jmenuje jako podezřelé tehdejší členy vedení Porsche SE Matthiase Müllera, Hanse Dietera Pötsche, Martina Winterkorna a Philippa von Hagena. Holzner odmítl říci, zda prokuratura zahájila trestní vyšetřování všech těchto osob.

Müller byl v době, kdy Volkswagen přiznal manipulace s emisemi, šéfem dceřiné automobilky Porsche AG a po odstoupení Winterkorna z nejvyšší výkonné funkce ve Volkswagenu na konci září se stal jeho nástupcem v čele skupiny. Pötsch je nyní předsedou dozorčí rady Volkswagenu a je také šéfem Porsche Automobil Holding SE. Holding se ke zprávě odmítl vyjádřit, uvedla agentura Reuters.

BaFin podal stížnost na holding Porsche SE loni poté, co na firmu podala žalobu řada investorů. Ti si stěžují, že je firma dostatečně neinformovala o finančních rizicích emisního skandálu Volkswagenu

BRAND24

Volkswagen předloni v září přiznal, že po celém světě instaloval do zhruba 11 milionů naftových aut software umožňující manipulovat s testy emisí. Aféra se týká mimo jiné asi 1,2 milionu vozů Škoda Auto.

O automobilce Volkswagen čtěte více:

Volkswagen v prvním čtvrtletí zvýšil provozní zisk o 28 procent

Šéf VW si stěžoval na Jourovou. Juncker se české komisařky zastal

Test důvěry: VW vydá poprvé od emisního skandálu evropské dluhopisy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).