Menu Zavřít

Vládní krizi vystřídalo dočasné příměří

7. 3. 2005
Autor: Euro.cz

GROSSGATE Koaliční roztržka, kterou vyvolaly pochybnosti o původu majetku rodiny premiéra Stanislava Grosse, minulý týden ubrala na síle. Lidovci ustoupili od požadavku na demisi premiéra. Také opoziční ODS přišla na konci minulého týdne s prohlášením, že s vyslovením nedůvěry vládě počká do Velikonoc.

**GROSSGATE

Koaliční roztržka, kterou vyvolaly pochybnosti o původu majetku rodiny premiéra Stanislava Grosse, minulý týden ubrala na síle. Lidovci ustoupili od požadavku na demisi premiéra.

Také opoziční ODS přišla na konci minulého týdne s prohlášením, že s vyslovením nedůvěry vládě počká do Velikonoc. Stanislav Gross už začátkem týdne slíbil, že odstoupí, pokud mu to doporučí zasedání rozšířeného výboru strany svolané na sobotu 5. března. Ve čtvrtek po schůzce koaličních lídrů uznal, že v souvislosti se skandálem mohl svými výroky někoho urazit a slíbil, že se za ně veřejně omluví. Sociální demokracie navíc podle něj může pokračovat ve společné vládě s US-DEU i s lidovci.

Za odstoupení premiéra Grosse minulou středu znovu demonstrovaly před Úřadem vlády zhruba dvě stovky Grossových odpůrců. Účastníci demonstrace, která se konala již podruhé, požadovali jeho demisi a někteří také předčasné volby. Podle organizátorů budou demonstrace před sídlem vlády pokračovat tak dlouho, dokud premiér neodstoupí.

BRAND24

Na Staroměstském náměstí proběhly minulý týden tři akce za odstoupení celé vlády a vyhlášení předčasných voleb. Tyto demonstrace provázené hudební produkcí však spíše než české voliče přitahovaly pozornost zahraničních turistů. Pod peticí, která akce doprovázela, se do minulého pátku objevily zhruba tři tisíce podpisů. Jejich pořadatel Alexandr Klenovský zdůraznil, že nechce být spojován se současnou kampaní kolem premiérova majetku a že odvolání současné koaliční vlády požaduje už od března minulého roku. „Vláda neplní své ústavní povinnosti ani sliby, které dala voličům,“ řekl.

Zachování současné vlády, ale bez premiéra Grosse, si podle průzkumu agentury STEM přálo začátkem minulého týdne 42 procent Čechů. O dvě procenta méně se jich pak vyjádřily pro vypsání předčasných voleb. Z průzkumu veřejného mínění agentury Median vyplývá, že by Grossovu demisi uvítalo 37 procent občanů. Dalších 28 procent bylo pro předčasné volby, protože je považuje za východisko z vládní krize.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).