Menu Zavřít

Vládní komise se shodla na odměnách státních manažerů

21. 1. 2010
Autor: profit

Vládní komise sestavená premiérem Janem Fischerem se shodla na principech nového odměňování státních manažerů. Celková roční odměna ředitele firmy má být srovnatelná s podnikem obdobné velikosti.

Autor: Profit

BRAND24

Nová pravidla by měla začít platit po schválení vládou už v příštích měsících. Pravděpodobně přitom bude zrušen motivační akciový program, který v současné době existuje v energetické společnosti ČEZ. Její manažeři si od roku 2001 rozdělili přes 1,5 procenta všech akcií této vysoce ziskové firmy.

Komise však nemá přesně určit výšku platů v jednotlivých podnicích. „Vytvoříme principy, na jejich základě se budou s novými manažery uzavírat smlouvy,“ uvedl člen platové komise Michal Frankl. Odměna šéfů se bude skládat z pevného měsíčního platu, který nebude moci přesáhnout zhruba polovinu celkové roční odměny. Další součástí má být roční plat závislý na výsledcích podniku a střednědobá odměna s výhledem na tři až pět let. Jen malé procento budou údajně tvořit benefity, jako jsou služební auto, životní kapitálová pojistka či tzv. zlatý padák při odchodu z firmy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).