Menu Zavřít

Vladimír Bezděk: Je tu jasné politické zadání, aby byl druhý pilíř zrušen

2. 8. 2014
Autor: E15 Eduard Erben

Jen těžko byste hledali někoho, kdo by zasvěceněji promluvil o českém důchodovém systému a o změnách, které by mu mohly zajistit dlouhodobou stabilitu. Současný šéf Asociace penzijních společností Vladimír Bezděk vedl v letech 2004–2005 a 2010 expertní skupiny vlády zabývající se přípravou důchodové reformy, ujalo se pro ně označení „Bezděkovy komise“.

Ve své kanceláři mi s šálkem kávy v ruce vysvětloval, v čem se lišila jeho tehdejší pozice od té, kterou má dnes šéf komise pro důchodovou reformu Martin Potůček. „Bude to mít nesmírně těžké. Musím se přiznat, že mu to vůbec nezávidím a že jsem rád, že je tentokrát v čele komise zabývající se penzijním systémem někdo jiný než já,“ říká s úsměvem Vladimír Bezděk, který se ovšem jako přidružený člen komise dostává do poněkud schizofrenní pozice.

Jedním z prvních úkolů expertního týmu je totiž zrušit druhý pilíř důchodového systému, s čímž šéf Asociace penzijních fondů přirozeně nesouhlasí. „Chápu, že je tu jasné politické zadání, aby byl druhý pilíř zrušen. Důchodová komise tak může sotva dělat něco jiného. Respektuji to, i když se zrušením druhého pilíře vůbec nesouhlasím. Hodlám se ale samozřejmě účastnit diskuze o tom, jakým způsobem druhý pilíř zrušit, aby to bylo pro všechny zúčastněné co nejméně bolestivé. Bude to velmi složité,“ dodává a připouští, že se stát kvůli tomuto kroku dost možná nevyhne soudním sporům a arbitrážím.

Dalším úkolem důchodové komise by pak mělo být zatraktivnění třetího pilíře. I v této otázce má už Vladimír Bezděk poměrně jasno: „Určitě by se vyplatilo zavést u účastnických fondů něco podobného, jako je v penzijním připojištění výsluhová penze. Pak bych výplatu naspořených peněz navázal na nějaký konkrétní věk, třeba pětašedesát let. A taky bych chtěl prosadit, aby mohl být produkt třetího pilíře sjednaný i klientům mladším osmnácti let, jako je to například u stavebního spoření.“

Kdyby to bylo jen na vás, jaké změny byste nyní v důchodovém systému udělal?

Zachoval bych druhý pilíř a vylepšil bych třetí pilíř.

Co byste ve třetím pilíři změnil?

Myslím si, že když se před pár lety připravovala legislativa pro nový třetí pilíř, tak jsme byli papežštější než papež. Je zbytečné, aby byla u třetího pilíře z pohledu distribuce nastavená výrazně přísnější pravidla než u pravidelných investic kolektivního investování. Každý obchodník, který nabízí penzijní produkty, ať už v rámci pojišťovny nebo v síti finančních poradců, musí mít u České národní banky vyřízenou svoji vlastní licenci. Tu navíc musí každý rok obnovovat, takže za ni stále dokola platí.

Řadě odpovědných lidí se otevřou oči na přelomu letošního a příštího roku, protože v té době bude končit dvouleté období licencím udělovaným při startu reformy. V prvním kvartále příštího roku bude zcela zřetelně vidět, že není moc lidí, kteří by chtěli penzijní produkty dále nabízet. Penze jsou navíc jediný retailový finanční produkt, který má zákonem upravenou a zastropovanou provizi.

Chápu, že je tu jasné politické zadání, aby byl druhý pilíř zrušen. Důchodová komise tak může sotva dělat něco jiného.

Teď ale mluvíte o regulaci a distribuci produktu. Změnil byste i parametrické nastavení? To bude určitě čtenáře zajímat mnohem víc.

Pár produktových dotažení by účastnické fondy třetího pilíře určitě zasloužily. Lidem například vadí to, že neví, kdy přesně si budou moci peníze vybrat. Váže se to totiž na věk odchodu do důchodu, ale ten se u nich ještě může hodněkrát změnit. Z psychologického hlediska by tak bylo dobré, kdyby se jasně určil nějaký věk. Mohlo by to být klidně víc než těch šedesát let, řekněme třeba pětašedesát.

A co dál?

Další mentální bariéra je u tohoto produktu způsobená absencí výsluhové penze. Ta u penzijního připojištění umožňuje vybrat polovinu naspořené částky po patnácti letech. Je paradoxní, že výsluhovou penzi ve skutečnosti využívají jen jednotky procent z klientů, kteří na ni mají nárok. Ostatní ale hřeje vědomí, že kdyby u nich v životě nastaly nějaké neočekávané problémy, tak se jim nabízí možnost, jak se bez jakékoli penalizace dostat dřív k části prostředků, které si původně odkládali na penzi.

Myslíte, že by se vám mohlo podařit tyto změny prosadit?

Věřím, že je reálné vyvolat na tohle téma debatu, například v rámci odborné komise, která se teď zabývá změnami v důchodovém systému. My jako Asociace penzijních společností se jednání komise také účastníme a už jsme tam avizovali, že přijdeme s nějakými vlastními návrhy, jak třetí pilíř upravit. Komisi bych rád na konci července předložil první písemné podněty, které půjdou po těch tématech, které jsem tady zmiňoval. Uvidíme, jak to půjde dál.

Celý rozhovor si můžete přečíst na webu FinMag.cz

Vladimír Bezděk
Vystudoval VŠE v Praze a ekonomii na University of Manchester. Profesní dráhu zahájil v roce 1997 v České národní bance, kde za devět let působení prošel několika útvary a pozicemi. V období let 2004–2005 a rovněž v roce 2010 současně vedl expertní skupiny vlády zabývající se přípravou penzijní reformy. V letech 2007–2010 působil jako generální ředitel a předseda představenstva v AEGON Česká republika. V roce 2010 se stal šéfem Generali na Slovensku. Od léta 2013 je generálním ředitelem a předsedou představenstva Penzijní společnosti České pojišťovny. Od začátku roku 2014 je zároveň prezidentem Asociace penzijních společností.

Čtěte také:

BRAND24

MF: Rozhodnutí o slevě pro důchodce připraví rozpočet o 1,7 miliardy

Důchodová komise: Druhý pilíř by měl skončit

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).