Menu Zavřít

Vládce minerální říše

15. 8. 2005
Autor: Euro.cz

SLAVNÍ PODNIKATELÉ - HEINRICH MATTONI Mattoniho kyselka má dnes mezi českými nealkoholickými nápoji výsadní postavení. Její výroba začala již v roce 1873, kdy karlovarský podnikatel Heinrich Mattoni koupil od hraběte Černína lázeňský pramen v západočeské obci Kyselka.

Plnění vody do skleněných lahví v Mattoniho stáčírně v Kyselce.

SLAVNÍ PODNIKATELÉ - HEINRICH MATTONI Mattoniho kyselka má dnes mezi českými nealkoholickými nápoji výsadní postavení. Její výroba začala již v roce 1873, kdy karlovarský podnikatel Heinrich Mattoni koupil od hraběte Černína lázeňský pramen v západočeské obci Kyselka. Místní voda byla natolik kvalitní, že o ni byl brzy zájem po celé Evropě.

Počátky vývozu minerálních vod z oblasti západočeských lázní sahají až do 15. století. Teprve o tři sta let později však začal systematický export kyselek, které se zpočátku plnily do hliněných, kameninových či dřevěných džbánků, protože sklo bylo v té době ještě příliš drahé. V devatenáctém století se již minerálky vyvážely i do Vídně či Budapešti, obchod však příliš neprosperoval. Vše změnil až karlovarský rodák Heinrich Mattoni, který si roku 1856 pronajal se svým přítelem Fritzem Knollem vývoz minerálních vod v Karlových Varech. Do deseti let se jim podařilo export minerálek ztrojnásobit.

PRONÁJEM PRAMENŮ Rod Mattoni pocházel původem z Itálie. Již na konci 17. století se však jeden z jeho členů, Octavio Mattoni, usadil v Karlových Varech, kde obchodoval s jižním ovocem. Jeho potomci byli pak většinou cínaři, až na Heinrichova otce Karla, který si v lázeňském městě otevřel obchod s textilním zbožím. Heinrich Mattoni pracoval po studiích jako obchodní cestující. Navštívil řadu evropských zemí a získal značnou obchodní praxi, čehož po návratu do Karlových Varů využil při své podnikatelské činnosti. Vybudoval dobře fungující prodejní síť minerálních vod, což mělo za následek mimořádný vzestup odbytu karlovarské kyselky. Pro velký úspěch si v lednu 1867 pronajal od hraběte Neuburga také prameny v nedalekém Kysiblu (dnešní Kyselce). Zejména Ottův pramen, nazvaný po řeckém králi Ottovi I., dával tak kvalitní vodu, že se Mattoni brzy rozhodl celé panství koupit. Po šesti letech, roku 1873, mu hrabě Černín za čtyři sta pět tisíc zlatých lázně i s pramenem prodal.   Ottův pramen již s novou kolonádou z roku 1902 a dnes. MATTONIHO KYSELKA

Mattoni lázně brzy rozšířil. Kysibelskou minerální vodu, do té doby známou pod názvem König Otto Quelle, začal vyvážet pod novým označením - Mattonis Gieshübler (Mattoniho kyselka). Dobrou obchodní strategií dokázal zajistit prodej své minerálky po celé Evropě a částečně také v zámoří. Roku 1867 vyvezl čtvrt milionu lahví, o třicet let později již téměř devět milionů. Vodu začal plnit do skleněných nádob, které vyráběl strojově, tedy levněji. Každá z nich byla polepena papírovou etiketou s červeným orlem - znakem rodu Mattoni.

Obrovský význam pro podnikání měl rychlý rozvoj železniční sítě na Karlovarsku. Mattoni dal roku 1894 postavit železniční trať také do Kyselky, čímž značně usnadnil export minerálních vod. V obci vybudoval i četná technická zařízení -k jímání vody z Ottova pramene například kolejovou lanovku.

Samotná produkce minerálky však Mattoniho neuspokojovala. Jako bystrý obchodník cítil, že z léčivých pramenů lze získat mnohem víc. Založil proto také výrobu vedlejších zřídelních produktů, jakými byly železitý extrakt, mýdlo či rašelinná sůl.

Současná podoba lázní Kyselka.

LÁZNĚ PLNÉ ŽIVOTA Vrcholný rozkvět lázní Kyselka nastal koncem 19. století, kdy byla postavena nová kolonáda Ottova pramene podle projektu vídeňského architekta Karla Haybecka. Svah pod ní dostal romantickou úpravu s jeskyní a jezírkem, nad údolím vznikla novorománská kaple a na vrchu Bučina také drobná kamenná rozhledna. V lázních panoval čilý společenský život. Areál byl vybaven tenisovými kurty a zájemci si mohli vychutnat také romantické projížďky na loďkách. Lázeňský provoz nabízel v té době koupelové kůry, cvičební terapii, léčbu chorob dýchacích cest i srdce. Roční počet hostů dosáhl čtyřiceti tisíc a pokoje byly obsazeny do posledního místa. Heinrich Mattoni žil sice od roku 1878 ve Vídni, své lázně však často navštěvoval. Jeho minerální voda měla výbornou pověst a na přelomu století získala na světové výstavě v Paříži dokonce prestižní cenu Grand Prix. V roce 1906 změnil Mattoni rodinnou firmu na akciovou společnost, kterou pak vedl až do své smrti v roce 1910. Reklamní prospekt Kyselky z roku 1900. MATTONI UŽ NENÍ

Do roku 1945 byly kysibelské prameny v majetku akciové společnosti Heinrich Mattoni AG. Za druhé světové války pracovali ve stáčírnách zajatci a v lázních sídlili příslušníci SS. Po válce byl podnik zestátněn a provozován jako závod karlovarské firmy Západočeská zřídla. Z lázní se v roce 1970 stala dětská léčebna, která fungovala jako preventivní zařízení pro děti a mládež z těžebních oblastí severních Čech.

Po roce 1989 byly bývalé Mattoniho závody přeměněny na akciovou společnost s názvem Karlovarské minerální vody. Ta je dnes největším výrobcem minerálních a stolních vod v České republice. Vyrábí značky Mattoni, Magnesia, Aquila a několik druhů ochucených limonád.

Hůře dopadly lázně v Kyselce. V roce 1989 byly nešťastně privatizovány, když je získal pražský instalatér Karel Franta. Od něj je koupila firma Elmed Generale Kyselka, ale její plány na rekonstrukci se nikdy neuskutečnily. Zatím posledním majitelem byl dagestánský podnikatel Šamil Chalitujev, jehož firma však nakonec podala sama na sebe návrh na konkurz. Dříve slavné lázně tak dnes nezadržitelně chátrají a zájem o ně zatím nikdo neprojevil. Žádný Heinrich Mattoni tu už bohužel není.

Pramen: Historická encyklopedie podnikatelů HEINRICH MATTONI (1830-1910)

Obchodník a průmyslník Heinrich Mattoni se narodil 11. srpna 1830 v Karlových Varech. Předkové jeho rodiny pocházeli z Itálie. v západních Čechách se usadili na konci 17. století. Heinrichův otec Karel měl v Karlových Varech obchod s textilním zbožím a zastával také funkci městského radního. Heinrich studoval nejdříve v Lokti a poté nastoupil na obchodní školu do Prahy. Následně pracoval jako účetní a obchodní agent u několika významných vídeňských firem, čímž získal značnou obchodní praxi. Roku 1856 si pronajal v Karlových Varech na deset let tehdy nerentabilní vývoz minerálních vod a díky svým schopnostem z něj učinil výdělečný podnik. Za deset let se mu podařilo export ztrojnásobit a získal také značné jmění. V roce 1867 si od hraběte Neuburga pronajal prameny v nedaleké Kyselce a jejich kvalita ho natolik přesvědčila, že o šest let později od hraběte Černína celou obec koupil. Ihned začal modernizovat provozy - dal postavit novou stáčírnu, obytné budovy i sklady. Produkci minerálních vod za dobu svého působení zvýšil ze čtvrt milionu lahví v roce 1867 na deset milionů v roce 1910. Za jeho zásluhy mu byl roku 1877 udělen titul císařského rady a o dvanáct let později byl povýšen do šlechtického stavu. Zemřel 14. května 1910 a společnost Heinrich Mattoni AG přešla na jeho syny Leo Friedricha a Heinricha Johanna.

Kyselka kolem roku 1840 (kolonáda, restaurace, lázeňský dům).

Picí pavilon z roku 1890.

BRAND24

Reklamní plakát z roku 1900. 

foto: Mattoni

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).