Menu Zavřít

Vláda: ANO v Senátu, NE ve Sněmovně

10. 11. 2003
Autor: Euro.cz

JEDNOZNAČNÝM ÚSPĚCHEM VLÁDNÍ KOALICE SKONČILO PROJEDNÁVÁNÍ ZÁKONŮ, KTERÉ PŘIPRAVILA VLÁDA S CÍLEM OZDRAVIT VEŘEJNÉ FINANCE A ZASTAVIT DALŠÍ ZADLUŽOVÁNÍ STÁTU. MÉNĚ ÚSPĚŠNĚ SI VLÁDNÍ KOALICE VEDLA MINULÝ TÝDEN V POSLANECKÉ SNĚMOVNĚ.

Senát schválil mj. i předlohu, která má prodloužit věkovou hranici pro odchod do důchodu. Souhlasil s tím, aby v roce 2013 muži a bezdětné ženy odcházeli do penze v 63 letech. Dříve budou moci přestat pracovat ženy s dětmi. Až na výjimky se bude muset smířit s trvale kráceným důchodem každý, kdo odejde do předčasné penze. Senát také souhlasil s tříletým zmrazením platů ústavních činitelů. Podpořil i návrh, aby dávky sociální podpory vyplácely od dubna příštího roku z úsporných důvodů úřady práce, a ne obecní úřady obcí s rozšířenou působností. V Praze by dávky dál vyplácely úřady městských částí. Senátoři podpořili snížení státní podpory na stavební spoření. Snížili také na polovinu nemocenskou v prvních třech dnech nemoci a zvýšili živnostníkům odvody do systému veřejného zdravotního pojištění. Senát dále snížil z pěti na tři procenta sazbu daně z převodu nemovitostí a podpořil opatření, která mají zabránit tomu, aby lidé zneužívali systém sociálních dávek k vlastnímu obohacování. Poslanecké sněmovně zatím horní komora vrátila jen novelu zákona o účetnictví. Na další týden odložila schvalování novely zákona o dani z příjmů. Předloha se v podobě, kterou dostala horní komora, v přechodném ustanovení o odpisech osobních automobilů rozchází s tím, co schválila sněmovna. Tato skutečnost vzbudila bouřlivou debatu, při níž se ODS neúspěšně pokusila celou novelu učinit neplatnou.

BRAND24

ČERNÉ VLÁDNÍ ÚTERÝ

Ve sněmovně si však vládní koalice nevedla ani zdaleka tak úspěšně. Mnohdy vlastní nejednotností a nedisciplinovaností prohrála několik důležitých hlasování. Vláda například neprosadila předlohu, která chtěla dát více peněz krajům. Podobně neúspěšný byl kabinet i při prosazování ekologických a justičních návrhů. Kalich hořkosti musel vypít do dna ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL). Dolní komora totiž zamítla vládní novelu zákona o ochraně přírody a krajiny. Novela byla podle vlády nutná k tomu, aby mohly být na českém území vyhlášeny rezervace evropské sítě Natura 2000. Opozice ale upozornila na to, že vyhlášení rezervací by se mohlo dotknout i vlastnických práv občanů. „Zákon byl klíčový především pro českou přírodu a také pro čerpání finančních prostředků z evropských fondů,“ řekl Ambrozek. Se šrámy a jen s polovičním vítězstvím odešel z jednání sněmovny ministr spravedlnosti Karel Čermák. Sněmovna sice přijala vládní novelu zákona o vězeňské službě, ale bez ustanovení, které by službě umožnilo využívat ve věznicích placené informátory. Poslanci odmítli také to, aby vězeňská služba odebírala od vězňů vlasy a další biologický materiál a uschovávala ho ve svých registrech.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).