Menu Zavřít

Vláda si chce posvítit na ceny, opozice je proti

5. 9. 2005
Autor: Euro.cz

OBCHODNÍ ŘETĚZCE Do cenového boje v potravinářství vtrhli i poslanci. Podle návrhu jejich kolegy Ladislava Skopala z ČSSD má být zakázán prodej za podnákladové ceny. Novelou se nyní bude zabývat Senát.

OBCHODNÍ ŘETĚZCE Do cenového boje v potravinářství vtrhli i poslanci. Podle návrhu jejich kolegy Ladislava Skopala z ČSSD má být zakázán prodej za podnákladové ceny. Novelou se nyní bude zabývat Senát.

Poslanecký návrh vzešel z několika koordinačních schůzek, které se k této problematice konaly u místopředsedy vlády Martina Jahna. Návrh poslance Skopala na zákaz podnákladového prodeje podpořili na těchto schůzkách zástupci ministerstev průmyslu a obchodu, zemědělství a rezortu financí.

Podle sněmovnou schváleného návrhu nemá jít o celoplošný zákaz podnákladového prodeje, ale pouze takových případů, kdy by došlo ke zneužití výhodnějšího hospodářského postavení k tomu, aby prodávající narušoval tržní prostředí. „V podmínkách tržního hospodářství samozřejmě není možno žádným způsobem zasahovat do sjednávání cen v konkurenčních podmínkách na trhu, na kterém existuje podstatná hospodářská soutěž. Omezení pro sjednávání cen se mohou týkat jen trhu, který je ohrožen účinky hospodářské soutěže,“ vysvětluje zavedení zákazu ministerstvo financí.

ODS NÁVRH KRITIZUJE

V praxi by to znamenalo, že pokud kontrola zjistí uplatňování podnákladových cen, musí úředníci nejprve prokázat, že se prodávající nalézá ve výhodnějším hospodářském postavení. A následně i to, že postavení zneužívá podnákladovými cenami k narušování tržního prostředí. Kontrola by tak například posuzovala, zda podnákladovými cenami má prodejce v úmyslu eliminovat konkurenčního prodejce. „Rozhodně ani v podmínkách výhodnějšího hospodářského postavení by nebylo porušením zákona příležitostné uplatňování podnákladových cen například při výprodejích, při různých akcích apod.,“ píše se ve stanovisku ministerstva financí.

Přijatý návrh ostře kritizuje opoziční ODS. Podle stínového ministra průmyslu a obchodu Martina Římana je to bezprecedentní krok vedoucí k cenové regulaci. „Vrací has to do období před liberalizací cen,“ tvrdí Říman.

PROTI JSOU I PODNIKATELÉ

BRAND24

Pochybnosti ohledné zákona mají i koaliční lidovci, „chápu sice námitky zemědělců a jejich podiv nad tím, že se v řetězcích prodává potravinářský výrobek za nižší cenu, než je jeho výrobní cena. Nedovedu si ale představit, jak se s obchodní strategií jednotlivých prodejců dokáže vyrovnat zákon,“ namítá poslanec KDU-ČSL Jan Grůza.

Ze zákona nejsou nadšeni ani zástupci podnikatelů. „Porušení hospodářské soutěže je plně v náplni činnosti antimonopolního úřadu, který může říci, zda a jak došlo obchodní praktikou k omezení konkurence. Speciální zákon či paragraf vidím v tomto směru jako nadbytečný,“ říká prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).