Menu Zavřít

Vláda schválila základy finanční ústavy

11. 4. 2012
Autor: profit

Vláda schválila základní body finanční ústavy. Mezi základní prvky normy má patřit zřízení rozpočtové rady a zakotvení maximálního limitu pro výši vládního dluhu.  

Foto: Profimedia

Zákon, který vládě předložilo ministerstvo financí, dále počítá se zpřísněním rozpočtových pravidel pro místní správy a samosprávy. O rozhodnutí kabinetu ČTK informoval obeznámený zdroj.

Takzvanou finanční ústavu chce podle svého dřívějšího prohlášení prosadit premiér Petr Nečas (ODS) do konce letošního roku. Takzvaná dluhová brzda, tedy omezení dalšího zadlužování státu, by byla podle návrhů ODS aktivována při dluhu veřejných financí nad 44,99 procenta hrubého domácího produktu. “Nastavujeme tak úroveň, kdy je vláda povinna začít aktivně jednat,“ řekl v březnu premiér.

Pro přijetí eura je nyní stanovena hranice 60 procent. V roce 2010 byl veřejný dluh Česka 38,05 procenta HDP, loni stoupl podle údajů ČSÚ na 41,15 procenta.

BRAND24

Národní rozpočtová rada by měla podle návrhu být funkčně, finančně i personálně nezávislá instituce. Jejím úkolem bude monitorovat a vyhodnocovat plnění rozpočtových cílů vlády.

Podle návrhů ODS z počátku března by rozpočtová rada měla působit v rámci Nejvyššího kontrolního úřadu. Vyjadřovat by se měla k legislativním návrhům a jejich rozpočtovým dopadům. Měla by monitorovat transparentnost veřejných rozpočtů a zpracovávat zprávy o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí. Rada by měla být podle ODS tříčlenná, mimo jiné kvůli minimalizaci nákladů i způsobu hlasování.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).