Menu Zavřít

Vláda projedná smlouvu o spolupráci s USA

27. 4. 2010
Autor: profit

Spojené státy mají s Českou republikou podepsat exkluzivní smlouvu o výzkumné spolupráci v obranném průmyslu. Podrobné body smlouvy probere i vláda.

Autor: Jakub Stadler

Vláda, kterou v úterý kvůli nemoci premiéra Jana Fischera bude řídit vicepremiér a ministr obrany Martin Barták, se bude smlouvou o spolupráci ČR a USA v oblasti obranného výzkumu zabývat na svém úterním zasedání.

Pokud obě strany dokument podepíší, přinese českým vědcům přístup ke špičkovým technologiím srovnatelným s možnostmi jejich amerických kolegů. Takovou smlouvou, kterou dnes projedná vláda, se může pochlubit ve světe jen pouze deset států. Například Velká Británie nebo Finsko.

„Ta jednání jsou ukončena, shodli jsme na formulacích dohody,“ řekl pro Český rozhlas náměstek ministra obrany Jan Fulík, pod kterým se několik měsíců o ratifikaci jednalo.„Doufáme, že ji vláda schválí a otevře to další prostor pro spolupráci mezi Českou republikou a Spojenými státy v oblasti obranných technologií,“ dodal Fulík.

BRAND24

Předpokládá, že Fischerův kabinet smlouvu schválí bez připomínek „Nepředpokládám, že by s tím měl být nějaký problém, protože jednoznačně to jde v trendu, který, si myslím, je pro Českou republiku pozitivní, kdy se snažíme velmi dobře starat o inovativní část ekonomiky, o špičkové technologie.

Více na ParlamentníListy.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).