Menu Zavřít

Vláda projedná růst cen cigaret a reformu veřejných financí

29. 9. 2004
Autor: Euro.cz

Vláda dnes bude rozhodovat o novelezákona o spotřebních daních, podle které cigarety v dalšíchletech výrazně podraží. První růst cen asi o šest korun nakrabičku by měl přijít již v dubnu příštího roku, v roce 2006 byse měla cena zvýšit o dalších sedm korun. Ceny porostou i utabáku.

Stát si od zvýšení daní slibuje více peněz ve státnípokladně. Příští rok by měly vyšší daně přinést do rozpočtudodatečné 3,4 miliardy a v roce 2006 asi 6,9 miliardy korun.

BRAND24

Kabinet by měl projednat i dlouho odkládanou zprávu orealizaci reformy veřejných financí. Tento materiál předložiloministerstvo financí vládě poprvé již na počátku července, ta jejvšak zatím vždy odložila. Cílem reformy je postupně snižovattempo růstu zadlužování země, které je podle ekonomů závratné.Deficit veřejného rozpočtu by se měl v roce 2006 dostat zesoučasných 5,3 procenta pod čtyři procenta hrubého domácíhoproduktu, poslední plány počítají se schodkem 3,4 procenta. Propřijetí eura vyžaduje EU schodek pod tři procenta HDP, což by ČRměla splnit v roce 2008.

Vláda projedná i rozpočet fondu dopravy na příští rok. Tenpočítá s výdaji 50,1 miliardy korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).