Menu Zavřít

Vláda posvětila smlouvu s automobilkou Hyundai

15. 5. 2006
Autor: Euro.cz

Korejská automobilka Hyundai získá od státu přímé dotace ve výši až 2,415 miliardy korun na podporu výstavby nové továrny v Nošovicích. Dalších 2,5 miliardy může firma a její dodavatelé získat do roku 2011 za vytvořená pracovní místa. Stát také plánuje miliardové investice do modernizace dopravních sítí na severní Moravě.

Vyplývá to ze smlouvy mezi Českem a automobilkou, kterou schválila česká vláda. Hyundai má v Nošovicích investovat 600 milionů až 1,1 miliardy eur.

BRAND24

Automobilka se ale ve smlouvě o výstavbě nové továrny v Nošovicích k minimální výši investice nezaváže. Podle vládní agentury CzechInvest to ale není nutné, protože systém investičních pobídek bude společnost Hyundai motivovat k co největší investici. Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban tvrdí, že smlouva s Hyundai je pro stát výhodnější, než tomu bylo například u kolínské továrny TPCA, která se ve smlouvě nezavázala k vytvoření určitého počtu pracovních míst ani k minimální výrobní kapacitě. Hyundai by podle návrhu smlouvy měla zahájit stavbu továrny do tří měsíců od vydání stavebního povolení, nejpozději však do konce roku 2007.

(Podrobnosti v tématu na straně 14)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).