Menu Zavřít

Vláda posvětila levné normy

29. 9. 2008
Autor: Euro.cz

TECHNICKÉ STANDARDY - Statisíce podnikatelů slaví malé velké vítězství.

Vláda minulý týden definitivně posvětila plán na zlevnění technických norem. Na jejich absurdně vysoké ceny upozorňovali živnostníci a firmy mnoho let. Ministr Martin Říman nyní představil podrobnosti o tom, jak od ledna 2009 normy zlevní.

Stavbaři, architekti, elektroinženýři, chemici, řemeslníci, studenti. Ti všichni – a i zástupci mnoha dalších oborů – mají vzácnou příležitost zaradovat se nad postupem státu. Vláda totiž minulý týden schválila návrh změny zákona o technických požadavcích na výrobu. Díky tomu by měly výrazně zlevnit technické normy. Ty potřebují ke své práci statisíce podnikatelů. Dosud je ale velmi draho prodával monopolní Český normalizační institut.

Tento státní úřad bude ovšem na konci letošního roku zrušen. I díky úspoře peněz za nadbytečné úředníky normy zlevní a zároveň se zlepší jejich distribuce. Široce budou nabízeny především přes internet. Prodej tištěných norem zajistí také smluvní partneři státu, například Hospodářská komora ČR.

Podnikatelé mají uspořit 50 milionů

Podle údajů ministerstva průmyslu a obchodu by měly normy od 1. ledna 2009 zlevnit v průměru o polovinu. „Změny zákona o technických požadavcích na výrobky přinesou podnikatelům v průměru 30procentní úsporu na tištěných normách, v závislosti na počtu stran a frekvenci obměny normy. Při používání elektronické verze bude úspora vyšší než 50 procent a v některých případech může dosáhnout i více než 90 procent,“ upřesňuje mluvčí ministerstva Tomáš Bartovský. Ceny norem budou transparentně stanoveny ministerskou vyhláškou.

Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Římana umožnily snížení cen úspory uvnitř rezortu a také větší využití internetu. „Příští rok ušetří 200 tisíc podnikatelů zhruba 50 milionů korun. To je více než polovina celkových nákladů, které firmy ročně na technické normy vydají. Snížit jejich cenu bude možné díky přechodu z tištěné na elektronickou formu norem a díky úsporám v rezortu průmyslu a obchodu. Jen transformací Českého normalizačního institutu klesnou náklady na tvorbu norem na polovinu,“ říká Martin Říman. K internetové knihovně norem budou mít podnikatelé přístup obvykle za paušální poplatek, jeho výše se liší podle typu podniku a objemu poptávaných dokumentů.

Jednodušší bude hlavně start podnikání

Pro živnostníky je zlevnění norem vítanou změnou, protože náklady na ně znamenaly velkou zátěž především na počátku podnikání. Například revizní technik, který potřebuje na dvě stovky norem, za ně při startu živnosti zaplatil přes 60 tisíc korun a každý rok navíc dalších pět tisíc za aktualizaci. Tyto náklady mu nyní klesnou zhruba o 90 procent. „Zlevnění standardů je skvělá zpráva. Pomůže nám také lepší přístup k nim prostřednictvím internetu,“ pochvaluje si tak nyní například brněnský revizní technik Karel Baborský.

Přestože se očekává, že velká část podnikatelů využije právě přístupu přes internet, zachována zůstane i tištěná forma technických standardů. Používat se budou především tam, kde uživatel potřebuje jejich autorizované znění – při soudních jednáních, pro účely znaleckých posudků či jako součást technické dokumentace. Tištěná norma samozřejmě stále znamená i určitý uživatelský komfort a přehlednost.

K dostání budou i u komory

Distribuci tištěných norem budou nabízet vedle rezortu průmyslu a obchodu od roku 2009 i smluvní partneři státu. Především Hospodářská komora prostřednictvím své sítě Jednotných kontaktních míst. „Komora by též ráda nabídla zejména malým podnikatelům, živnostníkům a řemeslníkům různé podpůrné nástroje k využívání norem, jako jsou rešerše a příručky správné praxe,“ uvádí Jana Kozlíková z tiskového odboru komory.

CONTENT24

Mezi další organizace, které budou normy prodávat, by měla patřit i Česká komora architektů, Česká komora autorizovaných inženýrů, České sdružení stavebních inženýrů, Svaz podnikatelů ve stavebnictví a další organizace.

Hospodářská komora a další instituce se chtějí napříště také podílet na kultivaci jazyka technických norem. Ten je v současnosti často dost kostrbatý a živnostníci mají někdy problém normám vůbec porozumět.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).