Menu Zavřít

Vláda může pomoci překonat krizi

3. 12. 2008
Autor: Euro.cz

Zástupci 1600 tuzemských členských firem Svazu průmyslu a dopravy vyzvali vládu k jednání o opatřeních, která by pomohla podnikatelské sféře k překonání dopadů současné světové finanční krize.

Jde nám o co nejrychlejší stanovení termínu pro přijetí eura a zefektivnění státní podpory pro přístup malých a středních podniků k úvěrům. V době finanční krize nejsme v klidu. Je třeba, aby vláda přijala opatření pro udržení a zvýšení konkurenceschopnosti našich firem. Zejména aby podpořila malé a střední podniky, kterým by byl zajištěn dostatek finančních prostředků.

V reformách je potřeba pokračovat a razantněji se zasazovat o zájmy tuzemských podnikatelů, a to i v rámci Evropské unie. Vyzýváme vládu, aby odmítla energeticko-klimatický balíček, jehož přijetí by mělo pro tuzemské podniky výrazně negativní důsledky.

V diskuzi na naší valné hromadě se objevil požadavek, aby vláda pozastavila zákaz pátečních jízd kamionů do doby překonání finanční krize. Budeme s vládními činiteli jednat i o tomto problému. Především však o co nejrychlejším přijetí eura a zabezpečení větší energetické nezávislosti země. Jedním ze zásadních požadavků Svazu průmyslu a dopravy je zajištění energetických zdrojů. V souladu s platnou energetickou politikou a závěry Pačesovy komise je nezbytné vytvořit podmínky pro využití všech domácích zdrojů energie. Je proto nutné zrušit vládní usnesení o ekologických územních limitech těžby hnědého uhlí. Novelizovat je třeba energetickou legislativu tak, aby zrovnoprávnila investory do všech energetických zdrojů a stimulovala výstavbu nových a modernizaci dosavadních zdrojů pro výrobu elektřiny a tepla.

BRAND24

V souvislosti s omezením poptávky na evropských trzích prosazujeme aktualizaci programů ministerstva průmyslu a obchodu na podporu českých exportérů, prohloubení obchodně-ekonomické spolupráce mezi Unií a Spojenými státy, naplnění cílů Lisabonské strategie pro růst a zaměstnanost na národní úrovni.

Tuzemské podniky se neobejdou bez flexibilní pracovní síly. Stavíme se za novelu zákoníku práce, jejíž součástí by byla možnost převedení zaměstnance k jinému zaměstnavateli, zkrácení výpovědní doby, rozvolnění výpovědních důvodů ze strany zaměstnavatele, úprava přesčasové práce či větší využití dohod mimo pracovní poměr.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).