Menu Zavřít

Vláda dnes projedná nový návrh zákona o pobytu cizinců v Česku

29. 2. 2012
Autor: profit

Zavedení národního víza pro pobyt na jeden rok, přesně vymezené podmínky pro pobyt a větší odpovědnost firem při zaměstnávání cizinců. To vše přináší nový návrh zákona o pobytu cizinců v Česku, který Nečasův kabinet bude dnes projednávat.

Foto: Profimedia.cz

Norma počítá s tím, že cizinec, který bude pobývat bývat na území Česka, bude muset mít doklad o svém dostatečném finančním zajištění, například výpis z bankovního účtu, hotovost či dokladem o udělení grantu. Výše potřebné částky se bude lišit podle jednotlivých druhů pobytu. Současně budou muset mít zajištěnou úhradu zdravotní péče a bude muset mít zajištěné ubytování. Změny dozná také institut pozvání a zpřísní se podmínky pro společné soužití Čecha a cizince v jedné domácnosti. Získání pobytu za účelem sloučení rodiny bude i nadále vázané na skutečné společné soužití rodiny.

Podle délky a celkového charakteru pobytu by se podle předlohy měly pobyty dělit na: krátkodobé, dlouhodobé a trvalé. Krátkodobý pobyt bude pobytem v délce maximálně jednoho roku. Do třech měsíců může cizinec pobývat v Česku buď bez víza, anebo na schengenské vízum. Nad tři měsíce do jednoho roku bude moci cizinec v ČR pobývat na národní vízum.

Národní vízum nebude, na rozdíl od současné právní úpravy předstupněm pro získání dlouhodobého pobytu. Pobyt na národní vízum bude obecně pobytem bez perspektivy usazení. Platnost národního víza bude odpovídat délce povoleného pobytu. Na dobu pobytu déle než jeden rok se nebude moci národní vízum prodloužit. Současně se zachová nenárokovost udělení národního víza.

Předloha počítá proti současné právní úpravě se zjednodušením systému. Trvalý pobyt bude možné získat po pěti letech pobytu na území Česka. Na rozdíl od dosavadní právní úpravy bude udělován pouze titul dlouhodobě pobývající rezident - EU.

Zákon počítá se třemi typy trvalého pobytu. Tím prvním je povolení k trvalému pobytu („národní“ trvalý pobyt), který bude možné získat po dvou letech pobytu na území České republiky. Dále to bude povolení k pobytu pro dlouhodobě pobývajícího rezidenta a oprávnění k trvalému pobytu cizince svěřeného do náhradní výchovy.

Žádost o povolení k dlouhodobému pobytu kvůli zaměstnání bude možné podat pouze na pracovní pozici evidovanou v evidenci volných pracovních míst obsaditelných cizinci. Evidenci bude spravovat ministerstvo práce a sociálních věcí.

BRAND24

V případě porušení zákonných podmínek se očekává, že nejen cizinci, ale případně i další dotčené subjekty ponesou odpovědnost, respektive náklady za případný návrat cizince,“ uvádějí autoři předlohy.

Současný zákon, který upravuje pobyt cizinců v Česku, vstoupil v platnost před dvanácti lety. V souvislosti se vstupem ČR do Evropské unie, respektive do schengenského prostoru, se změnily právní poměry i migrační situace. Předloha proto prošla mnoha desítkami novelizací, proto vytvoření nové zákonné úpravy bude podle ministerstva vnitra nezbytné. Zpracovat novou zákonnou úpravu o pobytu cizinců na českém území dostal ministr vnitra za úkol již před sedmi lety.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).