Vizionářský čin na vinicích

21. srpna 2007, 13:15 - Milan Ballík
21. srpna 2007, 13:15

Chardonnay, polosladké 2006 - Ampelos, šlechtitelská stanice vinařská Znojmo, Vrbovec

I když je chardonnay módní odrůdou, která se těší mimořádné přízni vinařů i konzumentů, není to odrůda nová. V Čechách a na Moravě se objevovala již před mnoha lety, většinou ovšem jako součást smíšených výsadeb. Tak jako všude ve vinařském světě, i v Česku se tahle sorta dostala na výsluní pozornosti v nedávné minulosti. Když víno z ní objevili konzumenti (jistě právem, chardonnay patří ke znamenitým douškům) a keře této révy začaly zaplavovat vinohrady, stalo se tak s malým zpožděním i v Česku. Vinaři nic nedali na varování, že příliš chladné klima odrůdě nesvědčí, že naše „chardonky“ nebudou s těmi světovými srovnatelné, a spustili lavinu. Dnes mají její výsadby plochu téměř 750 hektarů a vína sama patří k tomu lepšímu, co se v našich sklepech zrodí. I když co do rozlohy vinic jí patří nějaké sedmé místo, co do kvality produkce se výrazně tlačí na stupně nejvyšší. Možná právě pro mimořádně teplou klimatickou periodu, která v posledním čase vládne počasí ve střední Evropě. Právě chardonnay je jednou z těch odrůd, jejíž vína se teplotami přetavila z tvrdších, minerálních s chlorofylovým zabarvením v ta s výraznou kytkou, chuťově bohatá, ovocitá se širším záběrem exotického ovoce. Přitom si však ponechala významný part kyselin, který z nich mnohdy činí vína živá, s pikantním osvěžujícím koncem. Taková, která dokazují, že zpočátku až hektické a možná neuvážené vysazování této odrůdy se ukázalo být vizionářským činem ku prospěchu a obohacení vinařského segmentu České republiky. Okusme, jaká chardonnay se rodí na vinicích jednoho ze sedmdesáti pěstitelů vinařské obce Vrbovec.
Chardonnay, výběr z bobulí, polosladké 2006 - Ampelos, šlechtitelská stanice vinařská Znojmo, Vrbovec. Barva vykazuje vyšší intenzitu a sytější zlatavé valéry. Víno je excelentně čiré, díky čemuž jím může probleskávat veselé jiskření. Kytka se otevírá k opulentní bohatosti, které dominují vyzrálá hroznovitost, proplétaná medovými tóny s lehkým podtextem podloží. Chuť je mohutná, vystavěná na základě cukrové stopy, jíž ovšem vzápětí oponují jablečné variace, rozšířené o náznaky tropických exotických plodů. V závěru dlouhého rozsochatého doznívání se připojí i kyselinky, a to natolik důrazné, aby oddýchly a osvěžily zpočátku těžší nasládlý rozmach, dodaly mu vzletu a celému doběhu výrazně živý, při vší mohutnosti až lehce rozverný závěrečný dovětek.

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Známé tváře a volby: Které známé osobnosti podporují ANO, KSČM, či ODS?
Chcete půjčku vyřídit online?
Jaký má vliv sdílené ubytování na českou ekonomiku?
Po svatbě vás vyřizování na úřadech nemine!
Máté nízké příjmy? Do penze odejděte už v prosinci
Auta
Koncept Toyota Fine-Comfort Ride je vodíkový soupeř…
Galerie: Šemík, knedlík, mandelinka a další legendární autobusy z ČSSR
Nový Jeep Compass má za sebou testy IIHS. Obstál bez vyznamenání
Na dálnici D1 bylo spuštěno další úsekové měření. Je totiž potřeba vybrat více peněz
Porsche 718 Boxster a Cayman GTS se mohou pochlubit vyšším výkonem
Technologie
S cenami operačních pamětí to prý bude mizérie i příští rok, nedostatek čipů má trvat
Sdílení polohy na mapě láká další aplikace. Kde všude se můžete nechat sledovat?
Google převlékne Kalendář do Material Designu. Takhle bude vypadat
Seznamu se daří. Stejně jako Google žije primárně z reklamy
Tip: Jak získat Windows 10 Fall Creators Update co nejdříve?
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít