Menu Zavřít

Vítr v docích

13. 7. 2010
Autor: Euro.cz

Velká Británie se stává významným hráčem na poli větrné energetiky

Jako prezident a vlastník fotbalového klubu Newcastle United si Freddy Shepherd neudělal na severovýchodě Anglie mnoho přátel. Jen málokomu se líbilo, že ženské fanoušky označoval za „psy“, útočníka Alana Shearera za „Marry Poppins fotbalu“ a že přiznal, že předražuje dresy prodávané příznivcům svého klubu. Nyní si ale Shepherd může významně vylepšit pověst – díky jeho plánům v aglomeraci Tyneside zřejmě vzniknou tisíce pracovních míst. Bohatý podnikatel v této oblasti hodlá vytvořit rozsáhlý cluster zabývající se vývojem technologií pro obnovitelné energie.

Konec průmyslu
A nová pracovní místa jsou právě v Tyneside, v regionu kolem Newcastlu, kde žije kolem devíti stovek tisíc lidí, potřebná ještě více než v jiných koutech Anglie. Oblast byla totiž původně – podobně jako třeba Porúří v Německu – centrem těžkého průmyslu. Těžilo se zde uhlí a vznikla tady řada oceláren a také loděnic, jež ve své době dokonce patřily k největším na světě a počátkem 20. století vyrobily celou japonskou válečnou flotilu. Avšak v době transformace britské ekonomiky v sedmdesátých a osmdesátých letech většina dolů a hutí skončila a oblast dodnes trpí poměrně vysokou nezaměstnaností; mnohé z rozsáhlých výrobních areálů zejí prázdnotou. Právě dostatku volných nemovitostí a také kvalifikované pracovní síly hodlá někdejší prezident Newcastle United využít. Jeho společnost Shepherd Offshore totiž vydělává na revitalizaci někdejších průmyslových nemovitostí ležících na pobřeží. Díky tomu se Shepherdovi podařilo za poslední tři desetiletí nahospodařit přes sedmdesát pět hektarů pozemků v přístavech v oblasti Tyneside.

BRAND24

Jedna turbína na město
Podnikatel nyní hodlá získané plochy zužitkovat. Dohodl se s americkým výrobcem větrných elektráren, společností Clipper Windpower, že pro ni v aglomeraci Tyneside vybuduje zbrusu nový závod. Ten přijde na deset milionů liber, ze kterých část zaplatí britští daňoví poplatníci, a stane se místem vývoje největších větrných turbín na světě o váze kolem 30 tun. Průměr každé z nich by měl činit 150 metrů a budou upevněny na věžích vysokých sto metrů stojících v moři. Obrovským rozměrům turbín odpovídá i jejich výkon: počítá se s deseti megawatty, což je dost na pokrytí energetické spotřeby menšího města. Na nedaleký Newcastle s přibližně čtvrtmilionovou populací by tak stačilo méně než dvacet takovýchto obřích turbín. Továrna Clipper Windpower bude dokončena letos na podzim a zaměstná kolem 500 lidí.

Čtvrtina spotřeby
Zařízení Clipper Windpower je zřejmě jen začátkem celé řady dalších investic. Budování energetického clusteru totiž napomůže i britská vláda: kromě dotací pro závod Clipper Windpower vyčlenila i dvě miliardy liber na podporu alternativních způsobů výroby energie, z čehož 60 milionů poputuje právě na přeměnu někdejších přístavišť na technologická centra pro větrnou energetiku. I proto není Shepherd jediný, kdo o projektech výroby větrných turbín v Tyneside uvažuje – zájem ohlásily i společnosti, jako je Siemens, GE či Mitsubishi. Nově vzniklé továrny se mají stát dodavateli očekávaného boomu výstavby nových mořských větrných parků kolem britského pobřeží. Těch dle licencí, udělených letos v lednu, vznikne hned devět a celkem by mohly vyrábět až 32 gigawattů energie, tedy asi čtvrtinu spotřeby celé Velké Británie.
Největší z povolených parků – projekty Dogger Bank, Norfolk Bank, Hornsea a Firth of Forth, jež pokryjí tři čtvrtiny z výše uvedeného výkonu, budou umístěny právě na východní straně podél anglického pobřeží, tedy v dosahu výrobních závodů v Tyneside. Na nedostatek zakázek by si tak neměly stěžovat, když přinejmenším britská vláda prorokuje větrné energetice skvělou budoucnost. „Odvětví mořských větrných elektráren by mělo mít kolem roku 2020 hodnotu 75 miliard liber a zaměstnávat by mělo až 70 tisíc lidí,“ prohlásil v lednu pro BBC tehdejší britský premiér Gordon Brown.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).