Menu Zavřít

Vítězství nad energetickými šmejdy? Chrastava vyhrála soud s firmou Energie Pro

10. 7. 2019
Autor: Martin Pinkas/Euro

Vyhráli jsem nad energetickými šmejdy, hlásí starosta Chrastavy Michael Canov. Šestitisícové město na Liberecku vyhrálo soudní spor s firmou Energie Pro, která se prohlašuje za právoplatného dodavatele elektrické energie do městských budov. Podle soudu se však firma zachovala nepoctivě a nemá na žádné peníze nárok. Výsledek sporu může ovlivnit další průběh dalších desítek sporů o dodávky energie mezi obcemi a firmou Energie Pro.

Spor se nakonec vedl pouze o 19 tisíc korun za údajně neodebranou elektřinu na počátku roku 2016 plus úroky. „V průběhu času od nás vyžadovala Energie Pro 419 tisíc korun jako smluvní pokutu za roky 2016 a 2017 a 508 tisíc korun za roky 2018 a 2019. Toto však v žalobě neuplatnila. Podle mého názoru proto, že si mysleli, že necháme bagatelních 19 tisíc korun plavat,“ sdělil webu Euro.cz starosta Chrastavy Michael Canov.

Změnili jste v posledním roce dodavatele elektřiny nebo plynu?

Chrastava, stejně jako stovky dalších měst, vesnic a příspěvkových organizací, uzavřela v roce 2014 smlouvu se společností Energie pod kontrolou. Ta nabízela poradenství dodávky levnější energie veřejnému sektoru a v této době ji doporučovaly i špičky KDU-ČSL, včetně stranického předsedy Pavla Bělobrádka. Na přelomu let 2016 a 2017 však tato společnost zkrachovala. Zůstaly po ní dluhy za 162 milionů korun.

Tím však příběh neskončil. Smlouvy o dodávkách energií byly za podivných okolností převedeny ze zkrachovalé Energie pod kontrolou na firmu s podobným názvem - Energie Pro. Navzdory tomu, že starostové o převodu nic nevěděli nebo s ním nesouhlasili, začala Energie Pro vymáhat po obcích a městech statisícové částky.


Palaščák po prodeji Amper Marketu: Ještě o mně uslyšíte

 Jan Palaščák


Okresní soud v Liberci rozhodoval v první instanci, proti výsledku se tak Energie Pro může odvolat. Přesto může verdikt soudu narušit plánovaný prodej balíku těchto pochybných pohledávek, který chce Energie Pro v blízké době realizovat. Jak v únoru upozornil web Českého rozhlasu, ředitel zkrachovalé Energie pod kontrolou David Tejml čelí několika trestním stíháním. Hrozí mu až osm let za mřížemi.

Dále čtěte:

Energie zdarma: odpadní teplo by mohlo vytápět 800 tisíc českých domácností

Bez plánu. Berlínský blackout odhalil zranitelnost Německa

CONTENT24

Příliš drahá levná elektřina. Energie Pro chce prodat pohledávky v kauze neziskovky EPK

Drahé bankroty dodavatelů energií. Velké koncerny přicházejí o stovky milionů korun

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).